Appeltaart 2.0: vegan kwarktaart met appel
Een plantaardig recept voor gezonde kwarktaart? Al snel kom je bij uit bij kwark of yoghurt op basis van soja. Soja is erg populair als vervanger van zuivel, maar zoals je hier kunt lezen zijn grote hoeveelheden soja niet zo handig. Wist je dat je ook kunt kiezen voor een vulling op basis van cashewnoten? Doordat je deze weekt en vervolgens onder andere kokosmelk toevoegt krijg je bij het blenden een romige vulling. Het originele recept voor deze vegan kwarktaart met appel is van Simone.
Ben & Jerry’s taart
Deze maand hebben we met een clubje bloggers weer een zogenaamde receptenruil. Op haar website Fit en Puur vind je zuivelvrije en glutenvrije recepten. Zoals deze voor zuivelvrije kwarktaart. De combinatie van appel met amandelen vind ik heerlijk. Voor de bodem heb ik het recept een beetje aangepast. Ik maak een glutenvrije bodem met dadels en amandelen. Een deel van dit kruimeldeeg heb ik apart gehouden. Zo krijg je een heus Ben & Jerry’s effect. No bake apple pie it is! En in plaats van gelatine gebruik ik in dit recept arrowroot, zodat deze appeltaart zuivelvrij en ook vegan is!
Wat heb je nodig?
200 gram appel
150 gram geweekte cashewnoten
100 gram kokosolie
1 tl vanillepoeder
sap en rasp van een biologische citroen
150 ml kokosmelk
1 el kaneel
1 el arrowroot
snufje zout
optioneel 30 ml ahornsiroop
een taartvorm van 18 cm
voor de bodem
150 gr dadels
150 gr witte amandelen (of amandelmeel)
2 el gesmolten kokosolie
snuf zout
Zo ga je te werk
- Week de cashewnoten minimaal 2 uur.
- Begin vast met het maken van de bodem. Deze moet namelijk ook nog even in de vriezer.
- Mix de ingrediënten voor de bodem goed fijn. Bekleed een taartvorm vooraf met bakpapier. Op deze manier blijft je taart niet plakken aan de vorm. Ik heb zelf een springvorm met een losse ring, ideaal in dit geval.
- Verspreid 2/3 van het mengsel over de bodem van je springvorm en druk goed aan. Zet de vorm even in de vriezer.
- Schil de appel en snijd hem in stukjes.
- Stop de stukjes samen met de kokosmelk en kokosolie in het steelpannetje.
- Verwarm, op een zacht vuur, totdat de appel zachter is geworden. Pas op dat het mengsel niet gaat koken.
- Vervolgens kun je de arrowroot aan het mengsel toevoegen (goed roeren zodat er geen klontjes vormen)
- Giet de geweekte cashewnoten af en mix ze samen met de citroensap, vanillepoeder, kaneel en het zout tot een glad mengsel.
- Voeg nu het afgekoelde appelmengsel aan de keukenmachine toe en laat deze draaien totdat het geheel helemaal goed gemengd is.
- Proef het mengsel en wanneer nodig voeg je de ahornsiroop nog toe. Meng nog even goed door.
- Giet ongeveer 2/3 van dit mengsel over de bodem. Met een vochtige spatel kun je het mengsel goed verdelen.
- Doe hier vervolgens de rest van de bodem op.
- Hierover giet je het laatste deel van je zuivelvrije kwark. Giet dit in je springvorm en strijk ook hier je mengsel glad met een natte spatel.
- Zet de taart vervolgens minimaal 2 uur in de vriezer.
Voor gebruik kun je de taart ontdooien in de koelkast. Wil je een stuk bewaren, doe dit dan in de vriezer.
Enjoy!
Duiken jullie de keuken in om deze vegan kwarktaart met appel te maken? Laat je creaties zien op social media met #eatpurelove of tag @eatpurelove.
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’
Benieuwd naar de andere bloggers? Neem dan eens een kijkje op hun websites!
Kiwi&zo
Peachy Paleo
Groentje gezond
Jammie! Kan dit met goudreinetten? Of zijn deze echt bedoeld om mee te bakken?
Hi Linda,
Goudreinetten kan zeker. Ik denk dat de smaak dan wel iets zuurder is. Laat je me weten wat je van de taart vindt? Liefs Mirjam
Bedankt voor het recept.
Ik heb hem gemaakt, wat is het lekker!
Ik heb de appels niet geschild, ik heb ze eerst in mijn keukenmachine vermalen (uiteraard zonder klokken huis)
Ik proefde de stukjes schil maar dat vind ik juist lekker.
Wat leuk! En lekker 😉 Ik ga het ook eens proberen met schil. Ik houd wel van een bite!
Liefs Mirjam
Hoi Mirjam,
Ik weet sinds kort dat ik intolerant ben voor kokos (en haver, niet handig als veganist). Kunnen de kokosmelk en -olie worden vervangen?
Groetjes!
Hi Claudia,
Wat onhandig zeg, zeker als veganist inderdaad. Ik zou het zo gauw niet weten. De kokosolie zorgt er ook voor dat de taart stevig wordt natuurlijk…
Liefs Mirjam