Gevonden! Ik was vorig jaar al op zoek naar ijsvormpjes om zelf magnums te kunnen maken. Nu de zon zich het afgelopen weekend weer volop liet zien dook ik de keuken in om deze magnums zonder koemelk te maken. Naast zuivelvrij, zijn deze magnums ook nog eens vegan. Dat is nog eens guilt free genieten!
De basis van deze ijsjes verschilt overigens niet veel van homemade bananenijs. De bananen heb ik achterwege gelaten en vervangen door geweekte cashewnoten. Hierdoor wordt het ijs heerlijk romig. Eigenlijk had ik dit al ontdekt bij het maken van raw cheesecakes. Ik kan vaak niet wachten met aanvallen wanneer ik deze cheesecakes uit de vriezer haal en zelfs halfbevroren zijn deze cheesecakes zo lekker!
Heb je het recept voor vegan kokosijs met chocolade swirl al gespot?
Wat heb je nodig?
Voor 4 grote magnums
250 ml volvette kokosmelk
100 gr geweekte cashewnoten
2 tl vanillepoeder
10 Medjool dadels (ongeveer 200 gram)
2 el ahornsiroop (of honing, maar dan zijn de magnums niet vegan)
snufje zout
Voor de crunchy chocoladelaag
100 gr (2 zakjes) santen
6 el gesmolten kokosolie
50 gr rauwe cacaopoeder
4 el ahornsiroop (of honing, maar dan zijn de magnums niet vegan)
3 handjes gehakte amandelen
snufje zout
Zelf chocolade maken is easy peasy, maar kost wel iets meer tijd. Je kunt natuurlijk ook een pure reep (en vegan) chocolade au bain marie in een pannetje laten smelten.
magnum ijsvormpjes van Silikomart
keukenmachine of blender
Zo ga je te werk
- Week de cashewnoten voor minimaal 2 uur in een bak water, maar liever nog een nachtje. Geduld is tenslotte een schone zaak en jouw ijsje wordt er een stuk romiger van.
- Doe alle ingrediënten voor het ijs in je keukenmachine (of blender) en mix deze tot een romig mengsel.
- Giet dit mengsel in de vormpjes en steek de ijslolly stokjes er voorzichtig in.
- Zet de vormpjes voor ongeveer 2 uur in de vriezer.
- Hak de amandelen fijn.
- Smelt de kokosolie au bain marie. In het kader van 2 vliegen in 1 klap kun je de 2 zakjes santen in het pannetje met warm water eronder laten smelten.
- Doe nu alle ingrediënten voor de crunchy chocoladelaag in een kom en meng even goed met elkaar.
- Haal de ijsjes uit de vormpjes. Houd ze boven een kom en giet de chocoladesaus erover zodat ze helemaal bedekt zijn met chocolade. Leg ze pas neer als de chocolade uitgehard is. Dit gaat best snel, dus als je een mooie egale laag chocolade wilt moet je snel handelen.
Enjoy!
Wat is Santen ? En waarmee kan je het vervangen ? Dank alvast
Hi Annemieke,
Santen is kokoscreme en wordt verkocht bij de meeste (grotere) supermarkten. Je vindt het bij de Oosterse afdeling 😉
Vervangen weet ik eigenlijk niet, de chocolade moet ook weer hard worden en met santen werkt het naar mijn idee het beste. Anders kun je natuurlijk altijd een reep chocolade smelten.
Liefs Mirjam
Hey Annemieke! Het kan vervangen worden door cacaoboter sowieso…vind ik persoonlijk lekkerder (is wel iets duurder dan Santen)
Gaarne de nieuwsbrief sturen.
Hoi Annemieke,kan het ijs ook met andere noten gemaakt worden?Mogen nl.geen cashewnoten,amandelen en pinda’s.
Groetjes,
Janine
Hi Janine,
Dat wordt lastig, want de cashewnoten zijn zo’n beetje het hoofdbestanddeel in deze ijsjes. Je kunt bananenijs maken! Gisteren is er toevallig een recept online gekomen voor vegan frambozen ijs. Ook hartstikke lekker 😉
Liefs Mirjam (Annemieke?)
Er staat bij punt 6: In het kader van 2 vliegen in 1 klap kun je de santen in het pannetje met water laten smelten. Aangezien er niet bij staat in hoeveel water je de santen moet smelten, neem ik aan dat je bedoelt dat je ook de santen au bain marie in dat water moet smelten?
Hi Jacqueline,
De santen is verpakt in zakjes en smelt je niet net als de kokosolie. Deze zakjes kun je in het kookwater in het pannetje eronder zacht laten worden. Is het zo duidelijk? Liefs! Mirjam
Kun je ook erythritol gebruiken i.p.v. ahorn siroop of honing? En zo ja hoeveel? Ik ben namelijk geen voorstander van suiker en soort gelijke producten. Ook al zijn die dan gezonder.