Vegan ontbijten moeilijk?
Niet met deze 8 heerlijke vegan ontbijt recepten! Eet je om welke reden dan ook geen eieren, zuivelproducten of dierlijke producten? Dan heb jij even mazzel! Ik heb namelijk de lekkerste (en easy peasy te maken) vegan ontbijtjes op een rijtje gezet. Van ontbijten met pannenkoekjes en een heerlijk vegan havermout taartje tot de lekkerste vegan smoothiebowl. Of wat denk je van vegan breakfast muffins? Veel van deze ontbijtjes kun je de avond van te voren al klaarmaken, zo rol je ’s ochtends gewoon je bed uit en kun je meteen genieten van een lekker vegan ontbijtje. Enjoy!
I believe in chocolate for breakfast!
Een goede keukenmachine is essentieel!
Ik heb mezelf jaren geleden de keukenmachine van Magimix cadeau gedaan. Best gift ever! Het is een zware keukenmachine (understatement) die ook bij het stevigere werk (snijden, hakken, blenden, pureren) stabiel op het aanrecht blijft staan. Handig, zeker bij het mixen van noten en dadels en stevig deeg.
Je krijgt er verschillende formaten mengkommen bij, een pureerkit, snij- en raspschijven, een klopper, citruspers, een spatel en uiteraard de basiskit met verschillende stalen messen. En nice to know: je kunt hem ook gebruiken als blender door de handige smoothiekit die erbij zit. Kortom: allround dekt de lading eigenlijk niet. Alle onderdelen kunnen trouwens in de vaatwasser en dat is wel zo fijn.
1. Vegan havermout taartje met blauwe bessen
Dit vegan havermout taartje met blauwe bessen is één van de eerste recepten die ik maakte voor Eat.Pure.Love. En een lief klein en gezond taartje als ontbijt, wie wil dat nu niet? Deze gebakken havermout kun je trouwens prima de avond van te voren al maken. Je schuift deze baked oatmeal de volgende ochtend zo de oven. En stiekem is het best een goed idee om havermout een nachtje te laten weken. Op deze manier wordt namelijk een deel van het aanwezige fytinezuur afgebroken. Een heerlijk en warm begin van je dag. Enjoy!
2. Vegan carrot cake smoothiebowl
Picture this: je ruikt de geur van versgebakken appeltaart of je ziet op tv een reclame van chocolade. Alleen de geur of het idee hieraan laat het water al in je mond lopen toch? De aanmaak van speeksel is een natuurlijke en handige reactie van ons lichaam. Speeksel bevat namelijk speciale spijsverteringsenzymen waardoor het hapje in je mond al deels wordt afgebroken tijdens het kauwen. En wanneer je jouw smoothie bowl rijkelijk versierd met jouw favoriete toppings gaat het met kauwen helemaal goedkomen. Enjoy!
3. Homemade lijnzaadcrackers
Gezonde lijnzaadcrackers maak je natuurlijk lekker zelf. Het enige wat je nodig hebt is (heel veel) zaden, wat water en een eetlepel olijfolie. Wist je dat lijnzaad slijmstoffen bevat waar je darmen erg blij van worden? Ze helpen je darmwand gezond te houden, voeden de darmflora en laten het voedsel en de ontlasting gemakkelijker door de darmen glijden. Hierdoor worden afvalstoffen ook makkelijker uitgescheiden.
4. Vegan bananenpannenkoekjes
Pannenkoekjes zonder ei en zonder melk, dat lukt dus heel goed! Deze glutenvrije bananenpannenkoekjes zijn dus niet alleen een makkelijk en lekker ontbijtje voor de vegans onder ons, maar ook fijn voor mensen met een melkeiwit allergie. En eigenlijk is het recept helemaal niet zo verschillend van het ‘normale’ recept. In plaats van eieren gebruik ik rijpe bananen, het meel heb ik vervangen door glutenvrije meelsoorten en de melk? Die heb ik vervangen door een plantaardige variant. In plaats van amandelmelk kun je in dit recept alle soorten plantaardige melk gebruiken. Ben jij fan van havermelk? Dan gebruik je die toch lekker.
5. Vegan appelmuffins met kruimeldeeg topping
Mam, wanneer bak je weer eens appeltaart? Aldus zoonlief, die op zijn zachtst gezegd alles eet wat los en vast zit en ook nog eens in grote hoeveelheden… Iets met een groeispurt, veel sporten en tiener zijn vrees ik. In plaats van appeltaart besloot ik een lekkere muffins met appel te maken. Stukken handiger in te vriezen en bovendien zijn muffins wat minder ‘pletgevoelig’ in zijn overvolle rugzak. Deze glutenvrije appelmuffins hebben een lekkere bite door de topping van glutenvrij kruimeldeeg. En in het kader van nice to know: naast glutenvrij is de cake ook zuivelvrij, lactosevrij en geschikt voor vegans. Enjoy!
6. Osawacake: vegan notenbrood met rijst!
Osawacake is tientallen jaren geleden al uitgevonden door George Oshawa. Het recept voor dit macrobiotische ‘brood’ werd voor het eerst gepubliceerd in Zen Macrobiotics in 1960. En George Oshawa was niet zomaar iemand, hij was namelijk de grondlegger van de macrobiotiek. Dit recept stond zomaar een beetje te staan op mijn website en verdiende inmiddels wel een update. Want dit recept voor osawacake moet je gewoon een keer gemaakt en geproefd hebben. Overigens is deze osawacake veel dingen, maar een cake zou ik het niet zo snel noemen. Het is meer een stevig notenbrood en is behoorlijk vullend. De rijst en gedroogde vruchten zorgen ervoor dat het brood heerlijk smeuïg wordt.
7. Bananenbrood met pindakaas
Dit keer dook ik de keuken in voor een glutenvrij bananenbrood met pindakaas. Zo heb ik voor aankomende week weer een voorraadje breakfast cake in mijn vriezer. Want uit een homemade banana bread haal je al snel 10-12 plakken. Invriezen zoals ik doe is een goed idee, maar je kunt de plakjes ook een aantal dagen bewaren in de koelkast. En is je bananenbrood net een dagje te oud en een beetje uitgedroogd? Dan kun je deze ook even opbakken in de koekenpan.
Ben je vegan? Dan vervang je de honing easy peasy door ahornsiroop. En eet je om wat voor reden dan ook geen eieren? Dan kun je deze easy peasy vervangen. Tenminste, als je lijnzaad in huis hebt. Een ei kun je in een recept kun je namelijk vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water. Om 1 ei te vervangen gebruik je 1 eetlepel gebroken lijnzaad en dit meng je met 2 eetlepels (kokend) water. Even goed roeren en ongeveer 5 minuutjes laten weken. Daarna kun je jouw plantaardige eitjes gewoon gebruiken zoals in het recept omschreven staat.
8. Glutenvrije en vegan wafels met karamelsaus
Of ik enig idee had waarmee de eieren vervangen konden worden in de glutenvrije wafels? Maar natuurlijk! Zei ze stoer… Na poging 1 had ik een hogedrukspuit nodig om mijn wafelijzer schoon te maken. Poging 2 was wel succesvol alleen deed ik het wafelijzer te vroeg (en iets te enthousiast) open om even te gluren. Tip van de dag: niet doen! Maar het is gelukt hoor. Deze vegan wafels zijn eivrij, zuivelvrij en glutenvrij. Maar eigenlijk vooral erg lekker! De ‘gezonde’ karamelsaus en homemade chocoladesaus maken de wafels helemaal af.
Enjoy!
Voor welk van deze vegan ontbijt recepten duik jij zeker weten de keuken in?
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’