Vegan pindasoep met gember en zoete aardappel
Plantaardig eten wordt met de dag populairder. Inspiratie voor de lekkerste gerechten zonder dierlijke ingrediënten zijn dan ook meer dan welkom. Deze vegan pindasoep met gember en zoete aardappel vind je in het kookboek van Jolijn en Sjoerd. Jolijn ken je misschien van vegadutchie.nl en vriendlief runt dan weer de blog samgreens.nl. Match made in heaven zo blijkt, want deze 2 reislustige tortelduifjes hebben de handen ineen geslagen en hebben de fijnste recepten uit hun reizen gebundeld in een kookboek. Hun boek Vegan smaaksouvenirs is vanaf eind januari verkrijgbaar. En hoe fijn is dit? Ondanks dat het boek vol staat met wereldgerechten, zijn de ingrediënten gewoon te koop bij de supermarkt. Van Thaise pad thai tot Sri Lankaanse curry, je vindt in dit vegan kookboek maar liefst 75 plantaardige recepten.
Wat heb je nodig?
voor 2 tot 3 porties vegan pindasoep
1 rode ui
2 cm verse gember
3 tenen knoflook
2 kleine wortels
3 el gezouten pinda’s
handje verse koriander
¼ tl cayennepeper
3 el tomatenpuree
2 zoete aardappelen, ongeveer 400 gram
1 liter groentebouillon
½ cup / 125 g pindakaas (zonder palmolie)
2 el vers citroensap
“Pindasoep is een van de specialiteiten van een Surinaamse vriend van ons. De basis is pindakaas en in Suriname gaat er ook altijd kip en meestal zoutvlees doorheen. Als hij een grote pan maakte tijdens feestjes stond ik, toen ik nog vlees at, altijd vooraan voor een tweede en soms ook derde portie. Pindasoep is een echte Surinaamse klassieker, maar het gerecht komt oorspronkelijk uit West-Afrika. Wij houden erg van de Senegalese variant met zoete aardappel en wortel. Die wordt daar vaak ook gemaakt als dikke saus of stoofpot en bevat meestal vlees. Hij is echter vol genoeg van smaak om ook vegan te maken. Wij vinden hem gepureerd het lekkerst, maar dat hoeft niet per se.”
Zo ga je te werk
- Snijd de rode ui, gember en knoflook fijn.
- Snijd de wortels in kleine stukken.
- Schil de aardappel en snijd in blokjes.
- Hak de pinda’s grof en de koriander fijn.
- Verwarm in een soeppan 6 el water en fruit de ui, knoflook, wortels en gember 3 minuten.
- Voeg de cayennepeper, tomatenpuree, zoete aardappel en groentebouillon toe en laat met de deksel op de pan 20-25 minuten zachtjes doorkoken.
- Doe de soep in een blender met de pindakaas tot hij helemaal glad is.
- Je kunt dit ook met een staafmixer doen.
- Verdeel de vegan pindasoep over de kommen en serveer met de pinda’s, verse koriander en citroensap.
Dol op alles met pindakaas? Hier vind je de lekkerste recepten met pindakaas!
Enjoy!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Het recept vegan pindasoep moet de ui de knoflook wortels en gember gefruit worden in water.?
Yes, zo staat het beschreven in het kookboek. Liefs Mirjam
Heerlijke soep! Inmiddels al een keer of 5 gemaakt, iedereen is er dol op! Recept ook al meerdere keren gedeeld… Thanks!