Vegan pulled pork bowl van jackfruit!
You gotta love the good stuff! En deze vegan pulled pork, oftewel draadjesvlees van jackfruit, is good kan ik je vertellen. Het vruchtvlees van de jonge jackfruit neemt makkelijk alle smaken op, waardoor je het goed op smaak kunt brengen met bijvoorbeeld een marinade. Tijdens onze reis naar Sri Lanka at ik al regelmatig curry van jackfruit. Zo lekker! Hoog tijd dus om eens aan de slag te gaan met deze tropische vrucht. Ik dook afgelopen week de keuken in voor een heerlijk slowcooked meal. Op deze manier wordt dit gerecht nog smaakvoller. En heb je geen slowcooker? No problemo! In een pan met dikke bodem kun je deze plantaardige versie van pulled pork ook maken.
Ook lekker: zoete aardappel stoofpotje met linzen!
Wist je dit over jackfruit?
- De vruchten groeien aan een boom en kunnen indrukwekkend groot zijn: 5-40 kilogram!
- Jackfruit wordt ook wel nangka genoemd en lijkt een beetje op de durian.
- Oorspronkelijk komt jackfruit uit India, maar inmiddels vind je deze vrucht overal in Azië, Oost-Afrika en Latijns-Amerika.
Wat heb je nodig?
Voor 4-6 personen vegan pulled pork
3 blikjes jackfruit
2 zoete uiten, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 el olijfolie
1 tl sambal oelek
1 grote el pindakaas
1 tl kokosbloesemsuiker
50 ml (glutenvrije) sojasaus
snuf peper
300 gr bruine rijst
cashewnoten, in stukjes gehakt
Voor de coleslaw
1 wortel, julienne gesneden
een halve komkommer, julienne gesneden
rode kool
4 radijsjes, fijn gesneden
1 lente uitje, fijn gesneden
1 el sojasaus
2 tl sesamolie
1 el rijstazijn
1 el ahornsiroop
75 gr ongekookte bruine rijst per persoon
slowcooker (of stoofpan)
Zo ga je te werk
- Spoel de stukken jackfruit in een vergiet af en laat even uitlekken.
- Fruit ondertussen de gesnipperde ui met olijfolie samen met de knoflook en de sambal in een koekenpan.
- Giet het mengsel in je slowcooker (of stoofpan) en voeg de uitgelekte jackfruit toe.
- Voeg nu ook de sojasaus, de pindakaas, de kokosbloesemsuiker en een snufje peper toe.
- Schep de ingrediënten nog even goed door elkaar.
- Laat de vegan pulled chicken nu minimaal 3-4 uurtjes sudderen op de laagste stand.
- Haverwege kun je het (inmiddels zacht geworden) jackfruit met 2 vorken nog wat verder uit elkaar trekken.
- Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Mix de ingrediënten voor de cole slaw in een kom.
- Serveer de vegan pulled pork in een bowl met de rijst, de coleslaw en cashewnoten.
Nog zin in een toetje? Dan is deze vegan ijstaart met chocolade, amandelen en frambozen een aanrader!
Enjoy!
Duik jij de keuken in om deze vegan pulled pork bowl te maken? Laat je creaties zien op social media en tag @eatpurelove of gebruik hashtag #eatpurelove. Vind ik leuk!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’