Vegan skincare: alles wat je moet weten over cruelty free huidverzorging

vegan skincare

Mirjam Blanken

18 juni 2018


Vegan skincare: alles wat je moet weten over cruelty free huidverzorging

Bij de term vegan wordt nog vaak gedacht aan iemand die geen dierlijke producten eet of leren schoenen draagt. But there’s more! Zoals bewust kiezen voor dierproefvrije en vegan huidverzorging. Maar ook zonder veganist te zijn is kiezen voor vegan skincare  met het vegan keurmerk een goed idee. Door te kiezen voor veganistische cosmetica en huidverzorging weet je zeker dat deze niet alleen geen dierlijke ingrediënten bevatten, maar ook 100% cruelty free zijn. Dierproeven en vegan skincare is namelijk een no go. Maar wanneer is skincare nu echt dierproefvrij, cruelty free en 100% plantaardig? Regelmatig is er nog verwarring rondom dierproefvrije, vegan en vegan-vriendelijke merken, want deze overlappen elkaar, maar zijn zeker niet identiek. Ik heb alle ins and outs op een rijtje gezet. Enjoy!

Don’t be fooled

Vegan skincare bevat geen dierlijke producten en is altijd cruelty-free, maar dat betekent niet dat dit andersom ook het geval is. Cruelty-free merken hoeven namelijk niet altijd vegan te zijn en kunnen dus dierlijke producten bevatten. Sinds 13 maart 2013 geldt er in heel Europa een verbod op dierproeven. Dit hoeft helaas niet te betekenen dat alle merken die verkocht worden in Europa ook daadwerkelijk diervriendelijk zijn. Ingrediënten die ingekocht worden buiten de EU kunnen namelijk wel op dieren getest zijn. In China is het zelfs verplicht om verzorgingsproducten op dieren te testen. Merken die daar verkocht worden, kun je dus beter vermijden.

vegan skincare

Verborgen dierlijke producten

Niet elk dierproefvrij merk vermeldt ook of het product veganistisch is. Er zijn heel veel ingrediënten van dierlijke oorsprong die gebruikt worden in verzorgingsproducten. Niet van alle ingrediënten is het direct duidelijk of deze van dierlijke oorsprong zijn. De belangrijkste om op te letten wanneer je op zoek gaat naar ‘verborgen’ dierlijke producten zijn:

  • Karmijn (een rode kleurstof gemaakt van luizen)
  • Keratine
  • Collageen
  • Zijde
  • Elastin
  • Lanoline ofwel wolvet

Wanneer een product geen veganistisch keurmerk heeft, wordt dit vegan-vriendelijk genoemd. Vegan-vriendelijke producten (of een van de ingrediënten) kunnen wel op dieren getest zijn. Ga dus altijd op zoek naar het officiële vegan keurmerk van de Vegan Society om er zeker van te zijn dat jouw skincare ook dierproefvrij is.

Wat is de beste keuze?

Hoe kun je er 100% zeker van zijn dat jouw skincare vegan, dierproefvrij en meukvrij is? Kies voor een vegan merk, zoals het nieuwe vegan huismerk Kruidvat Natures. Deze producten van Kruidvat zijn dus niet op dieren getest. En hier komt nog bij dat de producten ook nog eens heel betaalbaar zijn.

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Kruidvat. Lees hier mijn disclaimer.
Uitgelichte afbeelding: Shebeko via Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This