Vegetariër of veganist? Dan zijn deze 5 vega(n) voedingssupplementen een aanrader
Dat ik er vandaag de dag een (bijna 100%) plant based voedingspatroon op na zou houden had ik 5 jaar geleden nooit kunnen denken. Ik was er namelijk van overtuigd dat met name vlees en vis toch echt noodzakelijk waren voor een goede gezondheid. Hoe kom je anders aan belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine B en die oh zo belangrijke omega-3?
Ik hoor je denken: ‘maar een plantaardig voedingspatroon barst toch van de voedingsstoffen doordat je meer groente, fruit, granen, noten en peulvruchten eet en is daardoor sowieso erg gezond? Klopt, mits jouw vega(n) eetpatroon niet bol staat van de vegan kant-en-klare snacks en je gaat voor verse en homemade maaltjes tenminste. Maar daar komt nog bij dat je misschien wel een aantal voedingsstoffen gaat missen die in plantaardige voeding niet of stukken minder voorkomen. Gaat jouw voorkeur ook uit naar een plantbased voedingspatroon dan zijn deze vega(n) voedingssupplementen een aanrader!
Wat zijn vega(n) voedingssupplementen?
Voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling op een gezond voedingspatroon en healthy lifestyle en zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Denk aan softgels met omega-3 vetzuren of magnesium tabletten. Maar ook poeders, kauwtabletten, druppels, drankjes en capsules. Deze supplementen bevatten vitamines, mineralen en/of bioactieve stoffen. Er zijn voedingssupplementen met maar 1 vitamine of mineraal, maar ook met een combinatie zoals bijvoorbeeld multivitamines en een vitamine B-complex.
Wanneer je vegan of vegetariër bent wil je natuurlijk zeker weten dat er in jouw voedingssupplementen geen dierlijke producten, zoals bijvoorbeeld gelatine zijn verwerkt. Eet je geen vis en wil je toch voldoende omega-3 vetzuren binnen krijgen? Dan zijn in jouw geval visolie capsules een no go. Gelukkig zijn er voldoende merken die aangeven of hun voedingssupplement dierlijke ingrediënten bevat. Orthica is zo’n merk. Op hun website staat bij de ingrediënten duidelijk aangegeven of het product geschikt is voor vegetariërs of veganisten.
Vegetarian Multi
Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, ook voor veganisten en vegetariërs. Ik ben absoluut team groenten en fruit, maar er zijn dagen dat ook ik niet voldoende groenten en fruit binnenkrijg. Op die dagen neem ik een multi ter aanvulling. De Vegetarian Multi van Orthica is gegarandeerd vrij van dierlijke ingrediënten. Bovendien vult het voedingsstoffen aan die in een vegetarische voeding verminderd aanwezig zijn zoals ijzer, zink, vitamine D en vitamine B12. Vegetarian Multi is trouwens ook geschikt voor zwangere vrouwen en bevat per 3 tabletten vitamine D en foliumzuur.
Vitamine B12
Vitamine B12 vind je alleen in dierlijke producten en zijn dus (zeker voor veganisten) een must om aan te vullen door middel van een B12 supplement. Wist je trouwens dat je van vitamine B12 een voorraadje hebt? Wanneer je vandaag overschakelt op een 100% plantaardig voedingspatroon kun je dus nog wel even vooruit met deze voorraad. Maar krijg je vervolgens geen B12 meer binnen, dan gaat je lichaam deze voorraad aanspreken en je raadt het al: op een gegeven moment is deze voorraad op. Vitamine B12 is onder andere goed voor het geheugen, je concentratie en helpt bij vermoeidheid. Een belangrijke vitamine voor je energiehuishouding en je zenuwstelsel dus.
Omega-3
Het advies van De Gezondheidsraad om 1x per week vette vis te eten wordt niet door iedereen gehaald. Maar in vis zitten wel de essentiële vetzuren EPA en DHA. En die vetten spelen een belangrijke rol bij vele lichaamsfuncties. Deze zogeheten essentiële vetzuren zijn onder andere belangrijk voor het goed blijven functioneren van hart en bloedvaten. Liever een plantaardig alternatief? In het assortiment van Orthica vind je vegetarische omega-3 die geschikt is voor vegetariërs en veganisten. Deze bevat DHA uit zee-algen en stearidonzuur uit Echium. Stearidonzuur (SDA) is een omega-3-vetzuur dat zich door het lichaam gemakkelijk laat omzetten in EPA en DHA.
Good to know: vissen maken omega-3 vetzuren niet zelf aan, maar krijgen dit op hun beurt weer binnen door het eten van onder andere algen. Komt nog bij dat kiezen voor plantaardig omega-3 supplement ook nog eens fijner is voor zowel de vis als het milieu.
Magnesium
Heb jij een magnesiumrijk voedingspatroon? Magnesium tref je vooral aan in groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, maar ook kruiden zoals basilicum. Hierbij geldt: hoe donkerder de groene kleur, des te meer magnesium. Ook vind je een flinke dosis magnesium in cashewnoten, amandelen, walnoten, haver, quinoa, zonnebloem- en pompoenpitten, zaden, boekweit, avocado, appels, bananen, vijgen, dadels, zoete aardappel, cacao en cacao producten. De keuze is dus reuze!
Uit cijfers van het RIVM blijkt echter dat 20-30% van de volwassenen minder magnesium binnenkrijgt dan wordt aanbevolen. Daarom kan het soms goed zijn om een magnesiumsupplement te gebruiken ter aanvulling op voeding. Zeker als je veel sport of een druk leven hebt. Het mineraal magnesium is betrokken bij de energiestofwisseling in het lichaam, ondersteunt het zenuwstelsel is van belang voor de spierfunctie en goed voor het skelet.
Vitamine D3
De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Wist jij dat slechts een klein deel uit onze voeding komt? Vette vis, eieren en boter bevatten ook kleine hoeveelheden vitamine D. Door onvoldoende blootstelling aan zonlicht en door onvoldoende inname via voeding komen bepaalde bevolkings- en leeftijdsgroepen echter niet aan voldoende vitamine D. In sommige situaties kan de behoefte aan vitamine D ook verhoogd zijn. Denk hierbij aan mensen met een donkere huidskleur, oudere mensen, zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen die weinig buiten komen. De Gezondheidsraad adviseert voor deze groepen dan ook een aanvullend vitamine D supplement. Voldoende vitamine D is dus voor iedereen belangrijk, niet alleen voor vegetariërs en veganisten.
Kritisch kijken naar je voedingspatroon en leefstijl
Niets is zo persoonlijk als het gaat om gezond leven. En de ene vegetariër of veganist is de andere niet. Komt nog bij dat steeds meer mensen kiezen voor een meer plantaardig voedingspatroon, maar zichzelf geen vegetariër noemen. Het kan dus helemaal geen kwaad om eens kritisch te kijken naar je eigen voedingspatroon. Naast wat je eet is ook je leefstijl een belangrijke factor. Zit je veel binnen, heb je een druk en stressvol leven? Gebruik je medicijnen? Wat is je leeftijd? Ben je zwanger? Sport je veel? Allemaal vragen die meewegen bij het kiezen van de juiste voedingssupplementen. Mijn tip? Laat je altijd goed adviseren.
And remember: een supplement is en blijft een supplement en is dus bedoeld ter aanvulling op een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl. Dit betekent dus dat een voedingssupplement nooit gezonde voeding kan vervangen. Eet jij nooit fruit en denk je dat een vitamine C supplement dit wel kan vervangen? Dan heb ik slecht nieuws: in groente en fruit zitten namelijk naast vitamines ook mineralen, bioactieve stoffen en vezels. De basis is en blijft dus altijd gezond en gevarieerd eten, ook als vegetariër of veganist.
Health is wealth!
Heb jij een plantaardig voedingspatroon en slik jij voedingssupplementen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Let me know!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Ik eet sinds een maand vegatarisch en was hier eigenlijk naar op zoek, toen ik dit toevallig op Instagram zag verschijnen. Top, dankjewel!
Wat goed! Lang leve Instagram 😉
Liefs Mirjam