Je denkt misschien; wijn is van druiven en dus veganistisch, maar zo simpel is het allemaal niet. Gelukkig is er voor de consument tegenwoordig een logo ontwikkeld die op een fles wijn kan worden gezet wanneer een wijn ‘vegan’ is. Dat maakt het lekker duidelijk, maar wat maakt een wijn eigenlijk veganistisch?
Van troebel naar helder
Wanneer je een wijn inschenkt, is deze vrijwel altijd helder, maar wanneer een wijn wordt gemaakt is deze vrijwel altijd troebel. Er zweven namelijk kleine deeltjes in de wijn die bijvoorbeeld zijn achtergebleven van de druivenschillen en steeltjes of zijn ontstaan in de tank door een reactie met andere stoffen. Klinkt misschien raar, maar dat is volkomen natuurlijk. De wijnmaker weet echter dat de consument een heldere wijn wil en dus moet de wijn voor botteling nog geklaard en gefilterd worden. Bij het klaren van de wijn wordt een middel gebruikt dat ervoor zorgt dat al die kleine deeltjes makkelijker uit de wijn te filteren zijn. Een veel gebruikt klaringsmiddel is eiwit. Ook al wordt de wijn daarna vaak nog weer gefilterd, veganistisch is deze manier niet. Gelukkig zijn er ook nog veel andere stoffen die gebruikt kunnen worden. Een vegan friendly voorbeeld is bentoniet. Dat is een plantaardig klaringsmiddel en dus geschikt voor veganisten.
Vegan wijn kopen
Het is goed om je even te verdiepen in welke wijnen vegan zijn. Gelukkig is dit makkelijk te herkennen aan het logo op een fles wijn. Of je nu een Amarone wijn wil of een fris fruitige rosé, het is altijd goed om even op onderzoek uit te gaan. Online kun je best wat vegan wijnen vinden. Handig, want online wijn bestellen is wel net zo makkelijk en wijn bezorgen scheelt weer een hoop gedoe met sjouwen.
Is vegan ook biologisch?
Een vegan wijn kan biologisch zijn, maar dat is het vaak niet. Sinds 2012 is het mogelijk om wijnen officieel als biologische wijn op de markt te brengen. Een wijnmaker moet dan wel aan strenge voorwaarden voldoen, strenger dan de regels die al gelden. Zo moet de wijn op een natuurlijke wijze geproduceerd worden, zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Ook bepaalde toevoegingen die tijdens het maken van de wijn normaal zijn toegestaan, zijn verboden bij het maken van biologische wijn. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van, het van nature voorkomende, sorbinezuur dat gebruikt wordt als conserveermiddel. Deze biologische manier van wijn maken heeft alles te maken met respect voor de natuur, maar niet zo zeer met veganisme.
Beginnen met (meer) veganistisch eten? Met deze 5 tips is dat easy peasy!
0 reacties