Vegetarische couscous salade met geroosterde kikkererwten (and lots of veggies)
Geloof me, alleen voor de geroosterde kikkererwten zou je deze vegetarische couscous salade al moeten maken. In Marokko kun je couscous op iedere kaart wel vinden en traditioneel eten moslims in Noord-Afrika couscous op vrijdag. Dit is namelijk de heilige dag in de Islam waarop families samenkomen, kinderen ’s middags vrij zijn van school en mannen na het middaggebed naar huis snellen voor een kom homemade couscous gemaakt door moeder de vrouw. Voor dit recept gebruik ik overigens biologische ‘instant’ couscous, want het klaarmaken van couscous in Marokkaanse stijl is nogal tijdrovend.
Wist je dit over couscous?
- Couscous wordt gemaakt van durum tarwe, net als pasta en spaghetti.
- Volkoren couscous is rijk aan koolhydraten en bevat daarnaast vezels, B-vitamines, vitamine E en mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, magnesium, zink en ijzer.
- Nice to know: biologische couscous vind je ook gewoon in de supermarkt en de productie van couscous heeft een lage klimaatbelasting.
Tip van de dag
Peulvruchten zoals kikkererwten bevatten zogeheten saponinen. Handig, want deze zeepachtige stof beschermt de plant tegen vraat van insecten. Je spijsvertering is minder blij met deze saponinen. Ze werken nametend prikkelend op de darm. Deze reactie kun je voorkomen door de kikkererwten goed af te spoelen. Je ziet tijdens het spoelen ook dat er schuim ontstaat, dit zijn dus de saponinen! Blijf dus spoelen tot er geen schuim meer ontstaat.
Wat heb je nodig?
voor 4 personen
Voor de geroosterde kikkererwten
350 gr kikkererwten, goed afgespoeld en uitgelekt
1 el olijfolie
1/2 el komijnpoeder
1/2 el chilipoeder
zout en peper naar smaak
Voor de couscous salade
275 gr couscous
200 gr cherry tomaatjes, gehalveerd
een kleine komkommer, zaadlijsten verwijderd en in stukjes gesneden
een potje biologische kalamata olijven, in stukjes gesneden
een potje artisjok, in water
een rode ui, gesnipperd
een bosje verse peterselie, fijngehakt
gebakken halloumi (of verkruimelde feta)
een paar flinke scheuten olijfolie
Zo ga je te werk
Zo maak je de geroosterde kikkererwten
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Spoel de kikkererwten goed af onder de kraan en laat ze goed uitlekken op een schone, droge theedoek (of gebruik een flink stuk keukenpapier).
- Doe de kikkererwten in een mengkom en voeg de olijfolie, komijnpoeder, chilipoeder en wat zout en peper toe.
- Meng goed door elkaar en verspreid de kikkererwten vervolgens over de bakplaat.
- Bak de kikkererwten in 25-30 minuten goudbruin en knapperig.
- Laat de kikkererwten helemaal afkoelen voordat je ze aan de couscous salade toevoegt.
Zo maak je de vega couscous salade
- Maak de couscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Eventueel kun je de couscous ook klaarmaken met bouillon in plaats van water.
- Bak de halloumi met een scheutje olijfolie goudbruin en knapperig in een koekenpan.
- Voeg de tomaatjes, komkommer, olijven, artisjok, rode ui, geroosterde kikkererwten, verse peterselie en gebakken halloumi toe en meng goed door elkaar.
- Verdeel de vegetarische couscous salade over 4 schaaltjes en voeg tot slot nog een scheutje olijfolie toe.
Enjoy!
Duik jij de keuken in om deze vegetarische couscous salade te maken? Laat je creaties zien op social media en tag @eatpurelove of gebruik hashtag #eatpurelove. Vind ik leuk!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest
0 reacties