Verse vegetarische springrolls met mango en avocado
Springrolls zijn Vietnamese koude loempia’s die je vult met rauwe groenten en eventueel wat vlees of vis. Dit keer maakte ik verse vegetarische springrolls met mango en avocado. De loempia’s vouwen valt wel in de categorie oefening baart kunst. De geweekte rijstvellen worden namelijk nog al snel plakkerig en onhandelbaar. Om je op weg te helpen heb ik het vullen en vouwen stap voor stap in beeld gebracht. Wel zo fijn toch? By the way: je zou deze springrolls alleen al maken voor de pindakaas dipsaus die ik erbij maakte. Enjoy!
Heb je het recept voor springrolls met garnalen al gespot? Ook een aanrader hoor!
Wat heb je nodig?
Voor 8 grote vegetarische springrolls (4 personen)
8 rijstvellen
100 gr glutenvrije glasnoedels
1/4 rode kool, julienne gesneden
1 wortel, julienne gesneden
1 mango, geschild en in dunne reepjes
1 avocado, pit verwijderd en in dunne plakjes
8 blaadjes verse munt
8 blaadjes verse basilicum
kiemgroenten
* Rijstvellen koop je bij de toko voor weinig. Ze zijn er in alle soorten en maten. Pluspuntje: ze zijn lekker goedkoop. Onder de 2 euro heb je al een pak met 50 vellen. Rijstvellen worden gemaakt van rijstmeel, zout, water en tapiocameel (bindmiddel) en zijn glutenvrij. Maar check voor de zekerheid altijd even de verpakking als je glutenvrij moet eten.
Voor de peanut butter dipsaus
5 el pindakaas (of notenpasta)
1 el soja saus
1 el honing
sap van 1 limoen
1 el sesamolie
eventueel wat water
Zo ga je te werk
Zo maak je de verse loempia’s
De tutorial stap voor stap springrolls vouwen vind je hier!
- Kook de glasnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd vervolgens de wortel en de rode kool in zo dun mogelijk reepjes.
- Schil en snijd zowel de mango als de avocado in dunne plakken.
- Zet al je ingrediënten voor de vulling klaar in schaaltjes en bakjes.
- Vul een grote kom met lauwwarm water. Houd een rijstvel aan beide kanten 10 tot 40 seconden onder water of tot ze zacht zijn. Leg het rijstvel vervolgens op een vochtige houten plank.
- Rijstvellen worden snel plakkerig (lees: onhandelbaar) dus werk snel.
- Leg de vulling net boven het midden op het rijstvel.
- Begin met een paar plakjes avocado, vervolgens de glasnoedels en de kiemen, dan de basilicumblaadjes, wortel en rode kool. En tot slot plakjes mango en blaadjes munt.
- Vouw de bovenkant naar binnen.
- Vouw hierna de zijkanten naar binnen.
- Rol vervolgens de springroll strak op.
Tip van de dag! Omdat de springrolls nogal aan elkaar plakken kun je ze per stuk verpakken in een ‘zakje’ van bakpapier. Zo kun je ze toch leuk presenteren zonder dat het een plakboel wordt!
Zo maak je de pindakaas dipsaus
- Easy peasy! Doe alle ingrediënten voor de dressing bij elkaar in de blender. Of gebruik gewoon ouderwets een garde. Werkt net zo goed!
- Afhankelijk van welke pindakaas gebruikt voeg je nog wat water toe. Je wilt namelijk een vloeibare dipsaus.
Leftovers? Die neem je de volgende dag gewoon mee naar je werk als lunch!
Enjoy!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Heeerlijk! Kunst van het niet té plakkerig laten worden is om de vellen juist niet te laten weken tot ze zacht zijn. Gewoon even door het water halen en gaan vullen. Tegen de tijd dat je ze gevuld hebt, hebben ze het dunne laagje water opgenomen en zijn ze zacht, niet te plakkerig 😉