All I want for Christmas is good food! En dat gaat met deze goed gevulde vegetarische Wellington dit jaar zeker lukken. Met groente in de hoofdrol, want als ik zeg goed gevuld, dan bedoel ik heel goed gevuld. Met spruitjes, zoete aardappel, pompoen, winterpeen, gekarameliseerde rode ui, walnoten en feta welteverstaan. Gevalletje: sounds great, tastes even better.
Shoppen doe ik dit jaar trouwens bij Lidl. Wist jij dat Lidl de goedkoopste supermarkt is in biologische producten en daarnaast ook nog eens de beste supermarkt in groente en fruit? Met de feestdagen in aantocht heeft Lidl haar assortiment uitgebreid met nieuwe luxe en speciale producten. Deze feestelijke Delicieux producten zijn ook nog eens lekker betaalbaar. I like! Naast de groente scoorde ik de hasselback potatos, de biologische olijfolie, de verse biologische tijm en biologische eieren ook bij de Lidl.
Ook lekker: deze pastinaaksoep met vegetarische spekjes!
Wat heb je nodig?
Voor 4-6 personen
een rol bladerdeeg
een kleine flespompoen, de bovenkant in blokjes gesneden
200 gr spruiten, schoongemaakt en gehalveerd
1 winterpeen, in blokjes gesneden
1 grote zoete aardappel, in blokjes gesneden
3 grote rode uien, in ringen gesneden
2 teentjes knoflook, fijn geperst
75 gr walnoten
100 gr feta, verkruimeld
2 el balsamico azijn
1 el honing of ahornsiroop
2 el biologische olijfolie
verse tijm
peper en zout
1 ei, losgeklopt
Zo ga je te werk
Zo maak je de vulling
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Begin met het schoonmaken, schillen en snijden van alle groente. Maak de stukjes ongeveer de grootte van een dobbelsteen.
- Halveer de spruitjes en stoom deze vast 10 minuten voor.
- Meng de stukjes zoete aardappel, pompoen, winterpeen en de spruitjes in een kom met een flinke scheut olijfolie.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de groente hierover. Strooi nog wat peper en zout over de groente.
- Rooster de groente 20-25 minuten in de oven. Pers 10 minuten voor het einde de teentjes knoflook uit over de groente en rooster de knoflook nog even mee.
- Fruit ondertussen de rode uien in een koekenpan. Als de uien glazig worden kun je ze afblussen met de balsamicoazijn en honing. Laat nog een paar minuutjes sudderen zodat de ui kan karameliseren.
- Haal de groente uit de oven en meng deze in een kom met de ui, de walnoten, wat verse tijm en verkruimelde feta. Breng op smaak met peper en zout.
- Voila! Je vulling voor de vegetarische Wellington is klaar.
Zo bak je de vegetarische Wellington
- Verwarm de oven voor op 180 graden (als het goed is, is de oven nog warm en is dit zo gepiept).
- Bekleed de bakplaat met een nieuw stuk bakpapier.
- Rol het bladerdeeg uit over de bakplaat.
- Verdeel de vulling over het midden, laat de zijkanten vrij zodat je het bladerdeeg goed dicht kunt vouwen.
- Vouw het bladerdeeg over de vulling, snijd overtollige deeg eraf en druk de randen nog even goed aan.
- Als het lukt kun je de vegetarische Wellington omdraaien zodat de vouwrand niet meer zichtbaar is.
- Smeer de vegetarische Wellington even in met een losgeklopt ei en schuif hem daarna voor 30 minuten de oven in.
Zin in een lekker toetje? Dan is deze vegan tiramisu een aanrader!
Heerlijk! Alleen glutenvrij bladerdeeg blijft voor mij een uitdaging; het rolt niet zo lekker uit (‘scheurt’ veel te snel). Dat doet echter niets af aan de smaak van deze fantastische variant van de Wellington (al zijn de jongens dat niet helemaal met ons eens…)
Voor hoeveel personen is dit? Kan het nergens vinden?
Kan het aantal personen ook niet vinden?..