Veilig voedsel bewaren: van slim je koelkast inrichten tot bewaartips!
Naast dat een voedselvergiftiging geen pretje is (understatement), is het veilig en zo optimaal mogelijk bewaren van voedsel ook nog eens hartstikke duurzaam. Op deze manier hoef je namelijk simpelweg niets weg te gooien. In het kader van no more foodwaste heb ik tips op een rijtje gezet om je koelkast slim in te richten en geef ik je flink wat bewaartips. Zo wordt veilig voedsel bewaren wel heel easy peasy!
Ga je binnenkort op vakantie? Hier vind je de 4 beste tips om reizigersdiarree te voorkomen.
Veilig voedsel bewaren in de koelkast
First things first: de optimale temperatuur van een koelkast is 4 graden. De reden? Bacteriën en schimmels groeien bij deze temperatuur nauwelijks tot niet. Bederfelijk voedsel zoals groenten, niet-tropisch fruit, vlees, vis, vleeswaren, kaas, zuivel, sapjes, geopende potten en flesjes, boter, gebak, eieren en restjes eten bewaar je dan het liefst in de koelkast.
Als je twijfelt over de temperatuur in je koelkast, dan is het handig om een speciale thermometer voor in de koelkast aan te schaffen. Overigens was het instellen van de juiste temperatuur hier een discussiepuntje. Want is het nu zo dat je met een hoger getal je koelkast kouder of juist warmer zet? Als je een draaiknop hebt, dan geldt: hoe hoger, des te kouder de temperatuur in je koelkast. Problem solved!
Tips and tricks
Wist je dat bederflijk voedsel wat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gelegen echt niet meer te vertrouwen is? Het is een fabeltje dat goed verhitten voorkomt dat je ziek wordt. De ziekmakers gaan weliswaar dood, maar de geproduceerde gifstoffen die de ziekmakers aanmaken kunnen je alsnog flink ziek maken.
- Hoe lager in de koelkast, hoe lager de temperatuur.
- Bewaar groenten en niet-tropisch fruit in de hiervoor bestemde groentelades.
- Vis, vlees en vleeswaren kun je het best onderin bewaren.
- Bovenin de koelkast bewaar je geopende potjes, boter en kaas.
- Ook eieren bewaar je in de koelkast. Niet voor niets heeft iedere koelkast een speciaal bakje voor eieren. Just saying…
- Heb je restjes eten? Laat deze eerst afkoelen voordat je ze afgedekt in de koelkast zet. Kliekjes kun je trouwens maximaal 2 dagen bewaren.
- Zet voedsel wat kort houdbaar is vooraan in je koelkast.
- Let op producten die na opening gekoeld bewaard moeten worden zoals bijvoorbeeld pesto.
- En tot slot: sop je koelkast eens per maand goed uit.
Stiekem droom ik trouwens van een grote buitenkeuken met een speciale barkoeling. Normaal gesproken zie je deze koelkasten vooral in de horeca, waar de koeling is weggewerkt onder de bar. Wie weet heb ik mijn roeping gemist, maar een ding is zeker: barkoeling bestellen bij horecarama.nl is een goed idee. De keuze is er zogezegd reuze!
Het verschil tussen TGT en THT
Simpel! Op producten die maar kort houdbaar zijn zoals voorgesneden groente en verse maaltijden vind je een ’te gebruiken tot’ datum. Deze aanduiding geeft aan tot wanneer het nog veilig is om het voedsel te eten. Producten met een ’tenminste houdbaar tot’ datum kun je meestal nog wel eten na de houdbaarheidsdatum. Kwestie van ruiken en eventueel proeven in dit geval.
Wat doe je na een stroomstoring?
Is bederflijk voedsel in je koelkast na een stroomstoring warmer geworden dan 7 graden? Dan moet je deze meteen gebruiken of weggooien. En wanneer de ‘schade’ door de stroomstoring groter is en de temperatuur in je koelkast boven de 15 graden is, dan is het beter om al het bederflijke voedsel weg te gooien.
Health is wealth!
Heb jij nog een goede tip die in dit rijtje thuishoort? Sharing is caring! Laat jouw ultieme tip achter in de comments. Vind ik leuk!
Liefs Mirjam
Bedankt voor het delen van deze goede tips om een koelkast in te richten! Inderdaad slim om voedsel wat niet zo lang houdbaar is voorin te bewaren. Ik vergeet dit nog weleens. Zo voorkom je ook meteen dat er etenswaren gaan rotten na een paar dagen.