Gezonde voeding tegen stress
Om je lichaam zo optimaal mogelijk te voeden, maar ook om de stress te verlagen (of in ieder geval niet verhogen) kun je ook je voedingspatroon aanpassen. Voorop staat dat voeding die stress veroorzaakt in het lichaam vermeden moet worden. Maar wist je dat gezonde voeding ook een ontspannende werking kan hebben?
1. Kies voor pure, vers, onbewerkte en biologische voeding
Het spreekt voor zich dat onze voeding zoveel mogelijk moet bestaan uit verse, onbewerkte, pure en biologische producten. Producten met veel E-nummers, geraffineerde suikers en synthetische toevoegingen horen niet in een gezond eetpatroon thuis.
2. Anti-oxidanten
Om je stressbestendigheid te vergroten is het eten van anti-oxidantrijke voeding belangrijk. Vergroot dus je inname van groenten en fruit. De anti-oxidanten beschermen het hormoon dopamine. Dit hormoon heeft alles te maken met plezier, stemming, een goed immuunsysteem, leren en concentreren, motoriek en een goed werkend zenuwstelsel.
3. Dopamine
Om dopamine aan te maken heb je het aminozuur tyrosine nodig. Tyrosine komt voor in vlees, vis, ei, avocado, noten, zaden en peulvruchten.
4. Zoetbehoefte bij stress
Zoals je al hebt kunnen lezen is de voornaamste rol van cortisol dat je op lange termijn het hoofd kunt bieden aan de bedreigende situatie. Dit doet cortisol door ondere andere je bloedsuikerspiegel te verhogen. Hierdoor heb je meer behoefte aan zoete en vette snacks in tijden van veel stress. De smaakervaring van suiker en vet (lees chocolade) helpt het lichaam om endorfine te produceren. Endorfine helpt ons om te gaan met emotionele stress.
Voordat we massaal aan de chocolade gaan… Uiteraard schuilt er een addertje onder het gras. Een teveel aan suiker verstoort juist het serotonine evenwicht. Kies voor langzame koolhydraten, die je lichaam langdurig energie geven en je bloedsuikerspiegel stabiel houden.
5. Genotmiddelen
Naast de neiging om meer te gaan eten, bestaat er ook een sterkere neiging naar koffie, alcohol en roken. Het spreekt voor zich dat je lichaam wat toch al onder spanning staat door deze stimulerende middelen nog gespannener wordt.
6. Kalmerende voeding
Het hormoon serotonine werkt kalmerend. Dit zogenaamde gelukshormoon wordt gemaakt uit het aminozuur tryptofaan. Voeding met veel tryptofaan is bruine rijst, zonnebloempitten, pompoenzaad, sesamzaad, banaan en eiwitrijk voedsel als vlees, vis, kalkoen en ei. Ook zonlicht bevordert de aanmaak van serotonine.
7. Magnesium
Magnesium staat bekend als het anti-stress mineraal, omdat het lichaam er makkelijker door kan ontspannen. Naast een hoogwaardig supplement is het ook verstandig meer groene bladgroenten, bananen, amandelen, sesamzaad, vlees, pindakaas, rijst en zeewieren.
8. Havermout
Havermoutpap kan ik dit rijtje niet ontbreken. Naast magnesium, ijzer, fosfor, kalium, zink en silicium, bevat haver ook vitamine B1, 2, 3, 6, vitamine K en E. Het kalmerende effect werd door de Duitser Löwig in 1825 toegeschreven aan het mineraal broom wat voorkomt in haver. Hebben jullie het gratis ebook boordevol havermoutrecepten al?
9. Omega 3
Omega 3 vetzuren hebben een positief effect onze stressbestendigheid. Dagelijks omega 3 vetzuren zorgt voor lagere cortisol en adrenaline spiegels. Daarnaast bestaan onze hersenen voor het grootste deel uit vet. Dit vet bevindt zich met name in de membranen om de hersencellen heen. Via deze membranen nemen de cellen voeding op en communiceren ze met elkaar. Door voornamelijk onverzadigde vetten te eten houden we de membranen soepel wat zorgt voor een optimale werking.
10. Kruidenthee
Er zijn verschillende kruidentheeën die een ontspannende werking hebben, zoals kamille, citroenmelisse, verveine, valeriaan en lindebloesem.
Naast wat je eet is het ook belangrijk hoe je eet. Eet aan tafel, in een rustige omgeving of juist in het gezelschap van vrienden. Aangenaam gezelschap bevorderen ontspanning en op deze manier ook de spijsvertering. Goed kauwen maakt een groot verschil in de vertering. Door te kauwen maal je niet alleen je eten, maar vermeng je het ook met je speeksel. Je speeksel bevat namelijk ook spijsverteringsenzymen.
Keep calm and eat right!
Naast gezonde voeding is beweging, ontspanning, plezier en voldoende slaap minstens zo belangrijk. Wat zijn jouw ervaringen met gezonde voeding tegen stress?
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’