Let the sun shine: Dit zijn de 7 voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen van bovenaf gezien

Mirjam Blanken

15 december 2021


Om maar met de deur in huis te vallen: het grootste voordeel van zonnepanelen is dat de prijzen in de afgelopen jaren sterk zijn gedaald. Dat maakt de keus om duurzame zonnepanelen te laten installeren een stuk aantrekkelijker. Dat blijkt ook wel, want inmiddels zijn zo’n 1,3 miljoen huizen in Nederland voorzien van zonnepanelen. En ondanks dat zonnepanelen er allemaal redelijk hetzelfde uitzien, staat de techniek erachter niet stil. Het rendement per paneel wordt steeds hoger. Tel daarbij op dat de terugverdientijd steeds sneller is en zonnepanelen een duurzame manier zijn voor het opwekken van groene energie. But there’s more! Ik heb alle voordelen op een rijtje gezet. Let’s go green!

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn panelen die bestaan uit zonnecellen en worden geïnstalleerd op je dak. Zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd, naar het Engelse ‘Photo Voltaic’. De zonnecellen in een paneel die de zonne-energie opvangen zijn namelijk foto-voltaïsche cellen die het mogelijk maken op elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Dit photovoltaïsch effect werd al in 1839 ontdekt door de Franse natuurkundige Becquerel.

In de meeste gevallen wordt silicium gebruikt, omdat de energie van de zon elektronen kan losmaken in silicium. Gevolg? Spanning in de zonnecel. Deze spanning wordt in het paneel omgezet naar gelijkstroom. Een zogeheten omvormer zet deze stroom om in wisselstroom (de stroom die als gewone stroom uit je stopcontact komt) en stuurt de stroom tot slot het elektriciteitsnet op. Overigens hebben zonnepanelen geen direct zonlicht nodig om energie op te wekken. Op een bewolkte dag gebeurt dit ook.

Duurzaam en energiezuinig wonen: dit zijn de 9 beste tips om energie te besparen

Btw terugvragen en subsidies op zonnepanelen

Wist je dat je over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen btw kunt terugvragen aan de belastingdienst? Wanneer je 10 zonnepanelen koopt met een aanschafprijs van 5.400 euro betaal je uiteindelijk 4.500 euro. De Belastingdienst geeft je namelijk 21% btw terug. Daarnaast is het de moeite waard om te kijken of er lokaal subsidies of subsidies beschikbaar zijn vanuit je gemeente.

1. lagere energierekening

Eén van de grootste voordelen van zonnepanelen kopen is voor veel mensen de maandelijkse kostenbesparing voor elektra. Met zonnepanelen bespaart een gemiddeld huishouden al snel honderden euro’s per jaar op hun energierekening. Een groot deel van de energie die je gebruikt, wordt nu immers vervangen door gratis zonne-energie die je zelf opwekt. Houd er rekening mee dat je vaak nog deels afhankelijk bent van een energieleverancier. Zeker ’s avonds en in de wintermaanden kun je in de meeste gevallen niet voldoende energie opwekken om je woning van stroom te voorzien. Hoe groot dat deel is, is natuurlijk ook afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je hebt en je stroomverbruik.

2. je investering terug verdienen

Natuurlijk heb je ook een flinke investering gedaan door zonnepanelen aan te schaffen. Over het algemeen heb je deze investering na ongeveer 10 jaar terugverdiend en leveren ze dus nog 15 jaar winst op, aangezien zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan. Ter illustratie: een huishouden van 4 personen met zonnepanelen die volledig voorzien in het energieverbruik, kan 1000 euro per jaar besparen. De totale winst (na 25 jaar) van zonnepanelen wordt ook vergeleken met een rente van 4% op een spaarrekening.

3. Beter energielabel = Hogere woningwaarde

Sinds 1 januari 2015 is het hebben van een energielabel verplicht bij de verkoop van een huis. Door te investeren in zonnepanelen verduurzaam je jouw woning en krijgt je woning niet alleen een beter energielabel, maar stijgt ook de waarde van je huis. Door de lagere woonlasten zijn duurzame woningen aantrekkelijk voor eventuele kopers. Bovendien hoeven zij zelf niet te investeren in zonnepanelen. Ter illustratie: wanneer je 3.500 euro hebt geïnvesteerd in 6 zonnepanelen, stijgt je woning gemiddeld 7.000 euro in waarde.

4 terugleververgoeding energieleverancier

Gebruik je niet alle energie die je opwekt met je eigen zonnepanelen? Dan kun je deze energie terugleveren aan je energieleverancier. Voor het terugleveren van ongebruikte opgewekte energie aan het stroomnet krijg je een terugleververgoeding. De vergoeding verschilt per leverancier en wordt door jouw energieleverancier verrekent met de jaarrekening. Deze salderingsregeling loopt vooralsnog tot 2023 en wordt daarna geleidelijk afgebouwd.

5 Zonnepanelen zijn goed voor het milieu

Bij de omzetting van zonne-energie naar stroom komen geen broeikasgassen zoals CO₂ vrij zoals bij fossiele brandstoffen (aardgas, aardolie en kolen) wel het geval is. Met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks maar liefst zo’n 1.500 kilo CO₂ uitstoot per jaar. Zonne-energie is dus een belangrijke factor in het tegengaan van het broeikaseffect.

De productie van zonnepanelen kost helaas energie en dit proces zorgt dus voor CO₂-uitstoot. Ondanks dit minder duurzame productieproces zijn zonnepanelen toch een milieuvriendelijke oplossing. Als de zonnepanelen 2 jaar op je dak liggen heb je namelijk net zoveel energie bespaard als dat er nodig was voor het produceren van de zonnepanelen. En wanneer je uitgaat van een levensduur van 25 jaar, betekent dit dus dat je 23 jaar lang schone energie opwekt.

6 De lange levensduur van zonnepanelen

De lange levensduur van zonnepanelen is een groot pluspunt. De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 jaar. Maar vaak gaan zonnepanelen nog langer mee.Dit betekent dat zonnepanelen een goede duurzame investering zijn. Gemiddeld genomen heb je jouw investering in zonnepanelen in zo’n 10 jaar terugverdiend. Dit betekent dat je nog minstens 15 jaar lang winst hebt. Met zelf opgewekte zonne-energie bespaar je dus flink op je energierekening!

7. Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig

Tot slot hebben zonnepanelen nauwelijks onderhoud nodig en hierdoor zijn ze dus goedkoop in het gebruik. Zeker wanneer zonnepanelen op een schuin dak liggen, worden ze in principe door de regen schoon gespoeld. Het is voldoende om de zonnepanelen 1-2 keer per jaar op vuil en eventuele beschadigingen te controleren. Eventueel vuil dat is achtergebleven kun je schoon maken met een spons of zachte borstel en lauw water.

Let the sun shine!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This