Vrijetijdsziekte: dit is waarom je altijd ziek wordt op vakantie (of in het weekend)

vrijetijdsziekte

Mirjam Blanken

24 juni 2018


Vrijetijdsziekte: dit is waarom je altijd ziek wordt op vakantie (of in het weekend)

Vrijetijdsziekte, ook wel omgekeerd Kortjakje syndroom genoemd, is iets waar ongeveer 3% van de Nederlandse bevolking last van heeft. De meest voorkomende symptomen zijn aan het begin van je vakantie of in het weekend kampen met moeheid, vage pijnen, misselijkheid of andere griepachtige klachten. Zo’n half miljoen Nederlanders krijgen er dus jaarlijks mee te maken. De kans is dus best groot dat ook jij bij de start van jouw vakantie last hebt gehad van deze vrijetijdsziekte.

Omgekeerd Kortjakje syndroom

Meer dan 10 jaar geleden introduceerde hoogleraar psychologie Ad Vingerhoeds leisure sickness. Deze term ging de wereld over, want nooit eerder was hier onderzoek naar gedaan. Vrijetijdsziekte wordt ook wel omgekeerd Kortjakje syndroom genoemd, want Kortjakje was immers nooit op zondag ziek. Terwijl je de rest van het jaar nooit ziek bent, kan het zomaar zijn dat je jouw (eerste) vrije dagen doorbrengt als een slappe vaatdoek. Dit kan natuurlijk komen door die snotterende baby in het vliegtuig, maar vaak ligt de oorzaak dicht bij jezelf.

Relax. Unwind. Get in a flip flop state of mind.

vrijetijdsziekte

1. Stress

Het ontstaan van vervelende symptomen kan te maken hebben met adrenaline, het hormoon dat cruciaal is in onze fight-flight reactie. Wanneer de productie van adrenaline hoog blijft tijdens een stressvrije periode kan dit voor disbalans in het lichaam zorgen. Gewoonlijk daalt de productie van adrenaline namelijk, waardoor het lichaam tot rust kan komen. Door de adrenaline wordt er continu ‘nutteloze’ energie in het lichaam geproduceerd, wat uiteindelijk kan resulteren in een verzwakt immuunsysteem.

De invloed van stress op je gezondheid…

2. Meer aandacht voor je lichaam

Wanneer je de hele dag druk in de weer bent, heb je hoogstwaarschijnlijk minder aandacht voor je lichaam. Hierdoor neem je kleine signalen van ziekte of vermoeidheid minder snel waar. Op het moment dat je vrij bent en minder prikkels van buitenaf krijgt, zul je deze kleine signalen eerder oppikken, waardoor het voelt of je pas ziek wordt wanneer je vrij bent. Dit fenomeen wordt symptoomperceptie genoemd.

3. Ziek zijn uitstellen

Een andere mogelijkheid is dat je (onbewust) het ziek zijn hebt uitgesteld. Vaak is dit het geval wanneer je het gevoel hebt onvervangbaar te zijn in jouw werk of privé omgeving. Door de druk die er op je rust, heb je het gevoel niet ziek te ‘kunnen’ zijn. Wanneer je eenmaal vrij bent, laat je het ziek worden sneller toe.

4. Change of scenery

Het kan zo zijn dat je in je vrije tijd wordt blootgesteld aan ‘nieuwe’ ziekmakende stoffen. Aziatische landen hebben de reputatie dat je hier sowieso ziek wordt, maar ook dichter bij huis kan dit gebeuren. Een slecht geventileerde kamer op vakantie kan hier namelijk ook voor zorgen. Ook in je vrije tijd kan het zijn dat je in aanraking komt met ziekmakende stofjes. Ben je net lekker aan het tuinieren, wordt je ziek worden van de slakkenbestrijding of een andere pesticide. Hier kun je zelf dus helaas weinig aan doen.

5. Andere leefstijl, uit je ritme

Op vakantie en in je vrije tijd houd je vaak een ander ritme aan dan wanneer je druk aan het werk bent. Je staat later op, drinkt meer alcohol of drinkt juist minder koffie. Je lichaam zal moeten wennen aan deze verandering in leefstijl, waardoor je bijvoorbeeld last kunt krijgen van hoofdpijn.

Tips and tricks

Om de vervelende vrijetijdsziekte te voorkomen kun je, naast goed voor jezelf zorgen, verschillende voorzorgsmaatregelen nemen.

  • Maak je vrije tijd zinvol en vooral leuk. Activiteiten in je vrije tijd die je niet leuk vindt en voelen als een ‘moetje’ geven alleen maar stress.
  • Mediteer om meer balans te krijgen en te zorgen voor bewustwording. Zo kun je de vrijetijdsziekte al voorkomen voordat het aan de orde is.
  • Sporten of op een andere manier bewegen kan de overgang van hard werken naar volledig ontspanning versoepelen,
  • Neem voor je op vakantie gaat een paar dagen eerder vrij. Zo kun je op je gemak wennen aan de rust en weet je zeker dat je uiteindelijk niet piekerend op je strandbedje ligt.

Enjoy your holiday!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This