Waarom diëten niet werken
Al eeuwen proberen mannen en vrouwen aan het ideaal beeld van hun tijd te voldoen.
Niet zo heel lang geleden was het Atkins dieet immens populair. Bij het Atkins dieet worden een groot deel van de koolhydraten uit het dieet geschrapt en vervangen door eiwitten en gezonde vetten. Vandaag de dag is het Paleo dieet het meest populaire dieet, of in ieder geval het meest besproken dieet op internet. Het Paleo dieet is gebaseerd op natuurlijke voeding van hoe de mens at voor de intrede van de landbouw en veehouderij zo’n 10.000 jaar geleden.
De evolutie van diëten
Het Atkins en het Paleo dieet zijn slechts twee populaire voorbeelden van de vele diëten die we de afgelopen decennia de revue hebben zien passeren. En het zal wel niet zo heel lang duren voordat een nieuw dieet de gemoederen bezig zal houden.
Dit wil overigens niet zeggen dat voorgaande diëten achteraf slecht bleken te zijn. De snelle evolutie van diëten die we de afgelopen 2 decennia hebben gezien is te verklaren door de opkomst van het internet.
Informatie verkregen vanuit wetenschappelijke studies en onderzoeken worden met de snelheid van het licht wereldwijd verspreid. Waardoor informatie voor iedereen direct beschikbaar is en weer gebruikt wordt als bron van nieuwe inspiratie en inzichten. Daarnaast spelen er grote commerciële belangen bij de introducties van nieuwe diëten, welke door de komst van het internet voor bedrijven beter te promoten en direct te monetizen zijn.
Waarom diëten niet werken
De belangrijkste vraag is denk ik of één van de vele diëten die we de afgelopen decennia voorbij hebben zien komen op de lange termijn werkt? Om die vraag gelijk maar te beantwoorden:
Nee. Als dat wel zo zou zijn dan hadden we met zijn allen nog aan dat zelfde dieet gezeten, toch?
Dat diëten op de lange termijn niet werken ligt niet aan het gekozen dieet, er zijn genoeg diëten welke op de korte termijn goede resultaten kunnen geven. Dat veel diëten (op de lange termijn) niet werken heeft een aantal oorzaken, welke korte door de bocht genomen inherent zijn aan het concept dieet.
Zo zijn veel diëten gericht op het verliezen van veel gewicht in een korte tijd, waardoor het dieet moeilijk vol te houden is. Er werd aangenomen dat dit te maken heeft met wilskracht. Recent zijn er wetenschappelijke publicaties verschenen die er op wijzen dat neurologische, hormonale en biologische veranderingen (welke in het lichaam plaats vinden als er veel gewicht wordt verloren) hieraan ten grond slag liggen.
Neurologische veranderingen
Als je een dieet volgt dan wordt je meer alert op voedsel. De hersenen worden gevoeliger voor voedsel. Voedsel wat er smakelijk uit ziet in het bijzonder. Voedsel valt je niet alleen meer op maar voedsel gaat er ook aantrekkelijker en verleidelijker uitzien. De dingen die je probeert te weerstaan worden juist moeilijker om te weerstaan. Door deze neurologische verandering in de hersenen is het moeilijk om een dieet vol te houden.
Hormonale veranderingen
Door het verliezen van lichaamsvet verandert de hormoonhuishouding in het lichaam. De hormonen welke er voor zorgen dat je je vol en voldaan voelt na een maaltijd nemen af. Tegelijkertijd nemen de hormonen welke ervoor zorgen dat je een honger gevoel hebt toe. Door het (snelle) verlies van lichaamsvet zal je vaker een hongergevoel hebben terwijl je je minder vaak vol en voldaan voelt.
Biologische veranderingen
Omdat er bij een dieet minder gegeten wordt, wordt het metabolisme trager. Dit komt omdat het lichaam de beschikbare calorieën zo efficiënt mogelijk wilt gebruiken. Wat op zich goed is, als je in een overlevingssituatie zit.
Maar als je gewicht probeert te verliezen is dit mechanisme van het lichaam niet gunstig. De calorieënbehoefte van het lichaam wordt lager omdat het lichaam zuiniger met de calorieën omgaat. Bij een korte terugval (bijvoorbeeld een vreetbui) in het volgen van het dieet zal het calorieoverschot relatief groter zijn dan in de situatie dat het lichaam niet in de ‘overlevingsmodus’ zit. Het lichaam zal dit relatief grotere calorieoverschot direct opslaan in de vorm van lichaamsvet.
Tel deze 3 veranderingen bij elkaar op en je begrijpt waarom diëten zo moeilijk vol te houden zijn. Op neurologisch, hormonaal en biologisch niveau ontstaan er allerlei conflicten.
Daarnaast is het zo dat de meeste mensen stoppen met het volgen van een dieet zodra de doelstellingen behaald zijn. Waarna men weer vervalt in de oude eetgewoonten waardoor men weer zal aankomen; het bekende jojo effect.
Als diëten niet werken, wat werkt dan wel?
Om gewicht te verliezen, en om vervolgens op gewicht te blijven zal de levensstijl aangepast moeten worden. Er zal een gezonde levensstijl aangehouden moeten worden. Als je controle krijgt of je eet- en leefgewoontes dan zal alles makkelijker worden. Het draait puur om je levensstijl, en dit zal je altijd in je achterhoofd moeten houden.
Behalve dat het met een gezonde levensstijl makkelijker is om op gewicht te blijven heeft een gezonde levensstijl nog meer voordelen. Er is minder kans op bepaalde typen kanker, aderverkalking, hart- en vaatziekten, botontkalking, diabetes type 2 en een te hoge bloeddruk. Daarnaast zijn er onderzoeken die aantonen dat de kans op depressies minder groot is. Bovendien zal je je door het aanhouden van een gezonde levensstijl fitter en energieker voelen.
Hoe ziet een gezonde levensstijl er uit?
Een gezonde levensstijl bevat 3 elementen; gezonde voeding, voldoende beweging en metaal welbevinden. Over deze 3 elementen is op eatpurelove.nl een schat aan informatie te vinden.
Robin de Jong is voedingsdeskundige en blogger voor de website happyhealthy.nl en schrijft met veel plezier over alles wat te maken heeft met voeding en diëten.
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’