Water besparen onder de douche? Zo doe je dat!

vrouw is bezig met haar wassen en water besparen onder de douche

Mirjam Blanken

16 november 2021


Ik weet het: douchen is heerlijk ontspannend en meer dan een momentje om jezelf schoon te schrobben. Begrijpelijk dus dat je niet bij iedere douchebeurt bezig bent met het milieu. In het kader van wake-up calls is het toch handig dat je weet dat jouw extra lange douchebeurt een behoorlijke klimaatimpact heeft. Deze impact zit hem vooral in het warm maken van het douchewater. Ter illustratie: douchen met warm water is zo’n 50 keer meer belastend voor het milieu dan koud douchen.

In het kader van alle beetjes helpen kun je simpelweg korter gaan douchen en een waterbesparende douchekop installeren waarmee je easy peasy energie én water bespaart. Of wat denk je van een douche die de warmte van het wegstromende douchewater gebruikt om het koude water alvast op te warmen? Met onderstaande tips kun je op een comfortabele manier water besparen onder de douche en tegelijkertijd energie en geld besparen. Let’s go green!

Douchen vs. badderen

In een gemiddeld bad gaat 120 liter. Een douchebeurt van 9 minuten kost gemiddeld 70 liter warm water. Tel daarbij op dat je tijdens het badderen wat warm water erbij doet, jezelf nog even afspoelt of je haren wast. Dan kost in bad gaan al snel 2 keer zoveel water als een douchebeurt. Of douchen echt beter is voor het klimaat dan badderen hangt dus voornamelijk af van hoe lang je doucht.

Nog even over dat bijvullen van je badwater. Wanneer je toe bent aan een nieuw bad is het de moeite waard om je bad te laten isoleren. Hierdoor blijft het badwater langer op temperatuur en voorkom je dat je bij moet vullen met warm water.

korter douchen

Deze tip staat met stip op 1 als het gaat om water besparen onder de douche. Wist je dat wij Nederlanders gemiddeld 5 keer per week douchen en vervolgens gemiddeld 9 minuten lang douchen? Door maximaal 5 minuten te gaan douchen bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water, 60 m3 gas en 70 euro (bron: Milieucentraal).

Nu kun je naar de winkel sprinten voor een heuse douchetimer. Maar je kunt ook jouw favoriete nummer opzetten dat zo’n 4-5 minuten duurt. Nummer klaar is kraan dicht of koud afdouchen.

installeer een Douchestop

Tanden poetsen onder de douche, nog even scrubben, je benen scheren en een haarmaskertje laten intrekken. Klinkt zalig, maar echt groen is het niet. Draai eens als een echte bikkel de kraan dicht als je je gaat scheren of inzepen. Door een douchestop te installeren tussen de kraan en de doucheslang, kun je met een simpele draaibeweging de waterstraal stoppen. Het voordeel van een douchestop? Zodra je klaar bent om af te spoelen heeft het water nog dezelfde temperatuur. Je bespaart met een douchestop tussen de 10 en 40% warm water.

Waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop verbruik je niet alleen minder water, maar bespaar je ook energie. Logisch, want door minder water te gebruiken heb je ook minder energie nodig om het water te verwarmen. Win-win dus! Ga je voor een waterbesparende douchekop? Check dan ook meteen even je doucheslang op beschadigingen of lekkages. Met een waterbesparende douchekop gaat de druk in je doucheslang wat omhoog en hier moet deze wel tegen bestand zijn natuurlijk.

Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter water per minuut door, wat overigens niet betekent dat je onder een ‘lullig’ straaltje staat. Doordat er wat lucht bij gemengd wordt merk je niet dat er minder water uit je douchekop komt. Een grote douchekop hoeft dus niet altijd te betekenen dat je meer water verbruikt. Bedrijven als GROHE bieden zowel waterbesparende douchekoppen als diverse douchesystemen die een waterbesparingsfunctie hebben.

Thermostaatkraan

  • Met een thermostaatkraan is je douchewater snel op de juiste temperatuur.
  • Geen gedoe met wisselende watertemperatuur als je partner besluit te gaan afwassen als jij staat te douchen. Met een thermostaatkraan blijft je water op de door jouw ingestelde temperatuur.
  • Kies je voor een thermostaatkraan met een zuinige eco-knop dan kun je jouw watergebruik tot wel 50% extra verminderen.

water opvangen

Gevalletje: been there done that. Voordat je onder de douche stapt zet je de kraan vast aan zodat je onder een lekkere warme straal kunt stappen. Zonde natuurlijk! Die eerste waterstralen kun je ook opvangen in een emmertje en dit water gebruik je vervolgens om de planten water te geven.

warmte-terugwinsysteem

Toe aan een nieuwe badkamer? Dan is het een overweging waard om een zogeheten douche-wtw te laten plaatsen. Wtw staat in dit geval voor warmteterugwinning. Met een douche-wtw gebruik je de warmte van het wegstromende douchewater om het koude water alvast voor te verwarmen. Hierdoor is er minder energie nodig om het water op te warmen naar de ingestelde temperatuur. Dit systeem inbouwen valt in de categorie ‘kleine verbouwing’ omdat er een warmtewisselaar geïnstalleerd moet worden. Deze tip is dus vooral het overwegen waard wanneer je plannen hebt om je badkamer te vernieuwen.

UPFALLshower

Ben jij een grootverbruiker? Bijvoorbeeld doordat je een groot gezin hebt waardoor er simpelweg vaker gedoucht wordt? Dan kun je door het gebruik van een upfallshower flink besparen op je energieverbruik en waterverbruik. Bij dit type douche wordt het systeem eerst gevuld met warm water en vervolgens wordt het douchewater hergebruikt.

Tijdens het douchen wordt het douchewater gefilterd en gezuiverd door middel van UV-licht. Het water wordt op temperatuur gehouden doordat er iedere minuut 1 liter vers warm water bijgemengd wordt. Een upfallshower wordt trouwens ook wel een recycledouche, circulatiedouche of upcycle douche genoemd.

Let’s go green!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

  1. Ik heb een wateresparende douche kop, douche kort en vang ook nog eens mijn douchewater op wat ik dan gebruik om mijn toilet mee door te spoelen.

  2. Bedankt voor dit mooie artikel!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This