6 dingen die je moet weten voordat je op de weegschaal stapt…
Heb jij ook een haat-liefde verhouding met jouw weegschaal? Sta je de ene ochtend als een blij ei op de weegschaal omdat je afgevallen bent, om de erna een kleine mental break down te krijgen van het getal op je weegschaal? I know, dit is niet echt motiverend als je lekker bezig bent met jezelf een gezonde leefstijl, inclusief een gezonder gewicht aan te meten.
Als je bezig bent met afvallen en merkt dat je (licht) obsessief iedere ochtend naar je weegschaal huppelt dan kun je de weegschaal beter het raam uitgooien (of afleveren bij de plaatselijke kringloop). Want er is zoveel wat dat getal op de weegschaal nou net niet vertelt. Sterker nog: het is heel normaal dat je schommelt in gewicht. Er zijn namelijk meerdere factoren die jouw gewicht kunnen beïnvloeden. Ik heb 6 dingen die je moet weten voordat je op de weegschaal stapt op een rijtje gezet. Knowledge is power!
Feit of fabel: kun je in één dag 2 kilo aankomen?
1. Koolhydraten, glycogeen en vocht vasthouden
Wist je dat je door het eten van koolhydraten vocht vasthoudt? Koolhydraten worden afgebroken en komen als glucose in je bloedbaan terecht. Glucose wordt of direct gebruikt als energie of wordt als glycogeen opgeslagen in de lever en spieren. Handig! Want op deze manier hebben we altijd een voorraadje brandstof en dus energie.
Gemiddeld heb je zo’n 300 tot 400 gram glycogeen op voorraad. Wanneer je aan het lijnen bent gaat je lichaam deze voorraad aanspreken. En dit is meteen de reden dat je in het begin van je dieet vaak snel (en veel) afvalt. Glycogenen binden zich namelijk aan vocht.
Om precies te zijn: iedere gram glycogeen bindt zich aan 3 gram vocht. Wanneer je een dag meer eet, merk je dit meteen. De weegschaal kan zomaar een paar ons meer aangeven. In dit geval ben je dus wel zwaarder geworden, maar dit is geen vet maar vocht!
2. Wanneer weeg je jezelf?
We vergeten het vaak, maar een weegschaal is best een dom apparaat. De weegschaal meet namelijk je totale lichaamsgewicht, dus ook de inhoud van je maag, darmen en blaas. Wanneer je een dag meer of wat zwaarder hebt gegeten zie je dit meteen terug op de weegschaal. Dat je zwaarder bent geworden heeft dus niets te maken met je vetmassa.
Andersom geldt dit natuurlijk ook: ga je tussendoor een dagje sappen, dan is het logisch dat je volgende dag lichter bent. Weeg jezelf dus het liefst ’s ochtends, nadat je naar de wc bent gegaan en voordat je gegeten hebt.
3. Vocht vasthouden door zout
Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Producten als chips, borrelhapjes, kant-en-klaar maaltijden, gemarineerd vlees, sojasaus, kaas, vleeswaren en zelfs koekjes bevatten veel zout. En bij een te hoge zoutinname houd je meer vocht vast. Nu zijn dit niet per se producten die je eet wanneer je een gezonde leefstijl nastreeft. Maar het is wel iets om in gedachten te houden wanneer je ’s ochtends op de weegschaal staat na een avondje ‘cheaten’. Again: dit is dus geen vetmassa, maar vocht.
- Breng je maaltijd op smaak met (verse) kruiden in plaats van zout.
- Vermijd kant-en-klare producten zoals chips, koekjes en sauzen.
- Vermijd bewerkte voedingsmiddelen zoals vleeswaren.
- Ga voor homemade! Zo weet je precies hoeveel zout je toevoegt.
If you focus on results, you will never change. If you focus on change, you will get results.
4. Ben je begonnen met sporten?
Wanneer je start met afvallen en gelijktijdig begint met sporten dan kun je zelfs aankomen in gewicht in plaats van afvallen. De reden is simpel. Spiermassa weegt namelijk meer dan vetmassa. En let’s face it: dit is natuurlijk eigenlijk een goed teken.
Wil je zeker weten dat je lekker bezig bent? Skip dan je ‘weegschaalmomentje’ en meet in plaats daarvan wekelijks je tailleomvang, borstomvang, heupomvang en omvang van je bovenbenen met een simpel meetlint. Zo kun je goed zien of je wel in omvang centimeters kwijtgeraakt bent.
5. Vocht vasthouden bij warm weer
Oftewel hitte-oedeem. Door (extreme) warmte zoals bij de hittegolf vorig jaar zomer heeft je lichaam een handig mechanisme om je lichaamstemperatuur te reguleren. Bij warmte verwijden je bloedvaten zodat je lichaam de warmte af kan geven en je afkoelt.
Door de uitgezette bloedvaten kan zich meer vocht ophopen in je lichaam (met name handen, voeten, enkels en benen), omdat het vocht simpelweg minder goed afgevoerd kan worden. Good to know! Zodra het koeler wordt herstelt de vochthuishouding zich vanzelf weer en zal het vocht vanzelf verdwijnen.
- Drink meer water
- Kom in beweging
- Eet minder zout en suiker
- Eet of drink vochtafdrijvende voeding
- Zorg voor een voedingspatroon met voldoende vitamine B6
5 tips om vocht vasthouden bij warm weer te verhelpen!
6. Ervaar je langdurige stress?
Stress of spanning voelen is normaal en was in het verleden van levensbelang. In de oertijd hadden we bij gevaar 2 opties: vechten of vluchten. Voor beide opties is meer spierkracht nodig en dus meer energie wat betekent dat je bloedsuikerspiegel omhoog zal moeten.
Je bijnieren nemen in deze fight-flight reactie een cruciale rol in. Ze zorgen ervoor dat er adrenaline vrij komt wat ervoor zorgt dat je scherp bent en dus adequaat kunt reageren. Ook zorgen de bijnieren ervoor dat de stressreactie uitgezet wordt door de productie van het hormoon cortisol.
Weinig ontspanning, je zorgen maken, het ouderschap, je werk, een verhuizing, ziekte en voeding kan de reden zijn voor stress. Zelfs het kijken van een spannende film veroorzaakt (ongemerkt) een stress reactie. Al deze stressmomenten bij elkaar geven een opeenstapeling van stress, waardoor we uiteindelijk helemaal niet meer stressbestendig zijn.
En waar je bij een beetje stress misschien afvalt doordat je geen hap door je keel krijgt (door onder andere de adrenaline), is chronische stress juist dikmakend. Het hormoon cortisol is bij langdurige, aanhoudende stress namelijk verhoogd en dit zorgt ervoor dat er meer insuline aangemaakt wordt.
Het gevolg? Een schommelde bloedsuikerspiegel, waardoor je op standje ‘ik wil suiker’ eten staat. Gezond eten staat nu niet in je top 5, snacken waarschijnlijk wel. En die overdaad aan snelle koolhydraten zijn niet handig als je af wilt vallen (zie ook punt 1).
And remember: love yourself!
Wat zijn jouw ervaringen met de weegschaal? Ik ben benieuwd!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest
0 reacties