Last van een winterblues?
De herfst is de ideale periode om jezelf wat meer terug trekken, goed voor jezelf te zorgen en even op adem te komen. Maar wist je dat de herfst voor veel mensen helemaal geen periode van bezinning is, maar eerder een periode van omschakelen naar koude en kortere dagen? Deze zogeheten winterblues uit zich onder andere door vermoeidheid, humeurig zijn, weinig energie hebben, lusteloos zijn en trek in zoetigheid hebben. Wanneer jij gevoelig bent voor deze omschakeling is zo vitaal mogelijk deze donkere maanden doorkomen een must. En wist je dat je dit seizoensgebonden dipje heel easy peasy kan tackelen met een paar simpele leefstijl tips?
Let’s go outside
I know… het wordt steeds kouder en niet iedere dag is het even aanlokkelijk om naar buiten te gaan. Ondanks de kou, de wind en de regen is het toch belangrijk om dagelijks een frisse neus te halen. Te weinig daglicht is namelijk een belangrijke oorzaak van een winterdip. Het gebrek aan daglicht kan namelijk je biologische klok ontregelen. Dit mechanisme, dat ook wel bioritme wordt genoemd, stuurt het natuurlijke dag- en nachtritme aan. Een ontregelde biologische klok zorgt ervoor dat een aantal processen in je lichaam niet goed verlopen.
En wist je dat het voor je mentale gezondheid ook belangrijk is om lekker te blijven bewegen en de buitenlucht op te zoeken? Wanneer je tijdens jouw dagelijkse portie buitenlucht en beweging de natuur opzoekt sla je ook nog eens twee vliegen in een klap. En in het kader van good to know: voor je immuunsysteem blijkt het zelfs voordelig om regelmatig te worden blootgesteld aan lagere temperaturen!
Beweeg!
Verander je tijdens de winterperiode in een ware couch potato? Bedenk je dan dat in beweging blijven juist nu een must is. Door regelmatig licht intensief te bewegen verbeter je binnen mum van tijd verschillende lichaamsfuncties. Ga bijvoorbeeld voor een stevige wandeling, een half uurtje joggen, een pittige yoga les of een wedstrijdje voetballen. Bovendien werkt bewegen stress verlagend en op deze manier heeft bewegen indirect effect op jouw weerstand. Overdrijf het niet, want door te fanatiek te gaan sporten maak je dan weer net meer stresshormonen aan die jouw immuunsysteem vervolgens onderdrukken. En wist je dat je stukken beter slaapt wanneer je overdag voldoende bewogen hebt? En je weet het: een goede nachtrust is ook belangrijk voor je energielevel.
Zorg voor een goede nachtrust
Een goede nachtrust is een must. Wanneer je een aantal nachten slecht slaapt ben je niet alleen vermoeider, maar ervaar je ook meer stress, ben je sneller geïrriteerd en is je concentratie ook stukken minder. Herkenbaar? ‘s Nachts is ons immuunsysteem actief en gaat onze energie ook hier naar toe. Wanneer je niet voldoende nachtrust krijgt kun je dus simpelweg niet herstellen.
- Het is een cliché, maar duik op tijd je bed in. Dat wil zeggen: ga voor 22.00 uur naar bed. Veel mensen worden wel slaperig rond 21 uur, maar onderdrukken dit. Wij mensen hebben toch echt gemiddeld 7-9 uur slaap nodig.
- Wanneer het begint te schemeren maakt ons lichaam melatonine aan. Maak het dus zo donker mogelijk. Niet alleen in je slaapkamer, maar ook al voordat je gaat slapen. Luisteren naar een muziekje in het schemerlicht heeft een ander effect op de aanmaak van dit slaaphormoon dan op het puntje van de bank naar een spannende actiethriller kijken.
- ‘s Avonds werken achter de laptop of Netflixen in bed is geen goed idee. Hierdoor zul je uiteindelijk moeilijker in slaap vallen. Een hulpmiddel zoals is het plaatsen van een zogenaamd blauwfilter voor je scherm. Deze haalt het heldere blauwe licht uit je scherm. Lux is een tool die zowel voor Windows, Mac, Linux, Iphone en Ipad werkzaam is.
Werk aan je weerstand
In het najaar is het met name van belang het immuunsysteem te ondersteunen; deze krijgt flink wat te verduren. Bepaalde nutriënten zijn extra geschikt om de weerstand te ondersteunen en kunnen als aanvulling op een multi gebruikt worden. Zo ondersteunt vitamine C het immuunsysteem en daarmee de weerstand. Daarnaast is het een antioxidant die beschermt tegen vrije radicalen, wat met name uitkomst biedt als er veel van het lichaam gevraagd wordt, zoals bij stress.
En dan is daar ook nog de veelbesproken vitamine D. Er zijn namelijk aanwijzingen dat voldoende vitamine D een rol speelt bij het voorkomen van een winterdip. En wist je dat wanneer je eigen schaduw langer is dan jezelf bent, jouw lichaam minimaal vitamine D zal aanmaken. Dit betekent dat een gemiddelde Nederlander van oktober tot half april nauwelijks vitamine D kan aanmaken. Tel hier nog eens bij op dat vitamine D in de huid onder invloed van zonlicht wordt aangemaakt. Tijdens de koude wintermaanden is onze huid ook nog eens bedekt met een laag kleren. Om gezond de winter door te komen, zul je dus voldoende buiten moeten zijn.
7 natuurlijke manieren om je weerstand te verbeteren
Bewust ontspannen en herstellen
Je hoofd leeg maken, bewust ontspannen en herstellen is minstens zo belangrijk. Waar de zomer juist het seizoen van naar buiten gaan is, is de herfst het seizoen van bezinning en naar binnen keren. De dagen worden korter, het weer wordt kouder en onstuimiger en zelfs de natuur gaat in de ruststand. Een mooie periode om tot jezelf te komen, lekker te overdenken en te mijmeren, te genieten van alle lieve mensen om je heen, de warmte van thuis op te zoeken en negatieve gedachten los te laten. En die lange boswandeling in je eentje? Dat is nu dus best een goed idee. Maar ook mediteren, schrijven, zingen, yoga en muziek luisteren helpen je te ontspannen. Mits je er met je volle aandacht bij bent. Laat je mobiele telefoon dus lekker thuis tijdens je herfstwandeling. Altijd maar bereikbaar zijn is tenslotte zo 2016.
Magnesium is bij uitstek geschikt om te worden ingezet voor zowel lichamelijke en geestelijke ontspanning. Zo speelt magnesium een rol bij de spierontspanning en algehele rust. Kies voor een voedingssupplement die naast een hoge dosering magnesium, aanvullend calcium, selenium en zink bevat, voor een optimale ondersteuning van de spieren. Zo kom je straks uitgerust het najaar uit!
Een goede basis is het halve werk
Naast voldoende nachtrust, beweging en ontspanning haal je natuurlijk ook een groot deel van je energie uit voeding. Naast een gevarieerd en voornamelijk plantaardig voedingspatroon, kunnen voedingssupplementen ondersteuning bieden. Voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling op je dagelijkse gezonde voeding en zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Denk hierbij aan pillen, softgels, poeders, kauwtabletten, druppels, drankjes en capsules. In deze supplementen zitten vitamines, mineralen en/of bioactieve stoffen. Er zijn voedingssupplementen met maar 1 vitamine of mineraal, maar ook met een combinatie zoals bijvoorbeeld multivitamines en een vitamine B-complex.
Een multi kan een goede aanvulling zijn op de vitaminen en mineralen uit jouw dagelijkse voeding. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat minder dan 15% van de volwassenen elke dag voldoende groenten eet. Een multi als aanvulling kan dus wenselijk zijn. De individuele behoefte aan voedingsstof kan variëren, deze is onder andere afhankelijk leeftijd en leefstijl.
Tip van de dag: kies deze periode voor een multi met extra ondersteuning voor je weerstand. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die een multi gebruiken zich alerter voelen, vol energie zitten, fysiek minder moe en soms zelfs gelukkiger zijn en ze staan ’s ochtends gemakkelijker op (Sarris et al., 2012). Op zoek naar specifiek een vegan multivitamine?
De multivitamine weerstand én antioxidantencomplex met extra vitamine B12 en vitamine C van de Vitaminefabriek.nl is sowieso vegan! De antioxidanten in dit complex zijn de vitamines C, E, B2, zink, selenium, koper en mangaan. De vitamine C in combinatie met zink, selenium en foliumzuur helpen het immuunsysteem en ondersteunen de afweer.
- Deze vegan multi bevat ook een reeks aan B-vitamines, zoals B1 en B6 welke de natuurlijke energie activeren en B3 en B12 om vermoeidheid en moeheid te helpen verminderen.
- Vitamine B5 ondersteunt in stressvolle situaties.
- Tot slot reguleert vitamine B6 mede de activiteit van hormonen.
Leuke blog om te lezen, goed om er even bij stil te staan wat goed voor je is!