Zalmburger met spinaziesalade
Deze paleoproof zalmburger zet je in een handomdraai op tafel. Het eten van vette vis zoals zalm is erg belangrijk in een goed eetpatroon. De omega-3 vetzuren in vette vis zijn een goede leverancier van EPA en DHA. Deze essentiele vetzuren werken onder andere ontstekingsremmend, verlagen het cholesterol en houden de bloedvaten schoon.
Wist je dat DHA en EPA ook belangrijke bouwstenen zijn voor de hersencellen en zenuwen? EPA en DHA verhogen de vloeibaarheid van de celmembranen in deze cellen. Klinkt gek, maar soepele celmemebranen zorgen voor een betere functie en bevorderen zo de prikkeloverdracht en de informatieverwerking in de hersenen. Een tekort aan EPA en DHA heeft dus wel degelijk gevolgen voor de hersenfunctie.
Paleoproof burger
In dit recept maak ik gebruik van kokosmeel. In burgers wordt vaak gebruik gemaakt van paneermeel, broodkruim of eieren als bindmiddel. Brood is voor mij een no go, blijven de eieren over. Niets mis met de eieren natuurlijk, maar helaas bleken deze de zalmburger niet voldoende bij elkaar te houden. Blijft over quinoa, boekweitmeel, tapiocameel en kokosmeel. De eerste twee hebben een behoorlijk uitgesproken smaak. De derde had ik niet in de kast staan. Dus aan de slag met kokosmeel!
Wat heb je nodig?
Voor de zalmburgers
300 gram zalmfilet
1 ei
1 el bieslook
1 el peterselie
1 el citroensap
peper en zout
1 el kokosmeel
Voor de spinaziesalade
een flinke handvol babyspinazie (p.p.)
geroosterde amandelen
homemade dressing*
* Voor de dressing
1 el balsamicoazijn
1 tl honing
mespuntje mosterd
2 el olijfolie
peper naar smaak
Hoe ga je te werk?
- Verwarm de oven voor op 175 graden en rooster de amandelen in 10-15 minuten.
- Hak de zalmfilet in je keukenmachine in kleine stukjes.
- Kluts het ei in een mengkom samen met de kruiden, een snuf zout en de citroensap.
- Voeg hieraan de zalmfilet toe en meng dit goed.
- Het mengsel is nu te nat om er een burger van te maken.
- Kokosmeel bestaat hoofdzakelijk uit vezels en neemt hierdoor veel vocht op. Begin dus met het toevoegen van een halve eetlepel.
- Wanneer je een samenhangend mengsel hebt, kun je hier 4 burgers van maken.
- Een bakring is handig, maar het mengsel in een vormpje doen, even aandrukken en vervolgens omdraaien werkt ook prima.
- Je kunt de burgers met een spatel in de pan nog wat platter drukken.
- Bak de burgers in kokosolie in 8-10 minuten gaar en goudbruin.
- Maak nu de dressing, verdeel de spinazie over de borden. Sprenkel hier de dressing en de geroosterde amandelen over. Zalmburger erop en klaar is deze heerlijke, voedzame lunch!
Enjoy!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’