Zelf chocolade maken is easy peasy!
I confess… Ik vind Tony Chocolonely karamel zeezout onwijs lekker. Totdat ik met een suikerdip bijna comateus op de bank zit. Bovendien ondergaat de ‘supermarktchocolade’ nog flink wat processen voor het in een papiertje wordt gewikkeld. Vergeet ook niet alle toevoegingen zoals melk(poeder), geraffineerde suiker en kunstmatige kleur-geur- en smaakstoffen.
Met onderstaand recept ga je back to basic. Je brengt de rauwe cacaopoeder weer samen met de cacaoboter. Let wel op dat je rauwe cacaopoeder gebruikt. Deze is niet hoog verhit geweest en heeft dus nog flink wat voedingsstoffen. Je voegt nog wat kokosvet toe, snufje zout en wat zoetmiddel naar keuze. Ik heb inmiddels een voorraadje aangelegd. Met dit recept maak je namelijk bijna een halve kilo chocolade! Zo zie je maar: zelf chocolade maken is easy peasy!
Chocolate comes from cacaobeans, they grow on a tree, which makes it a plant, chocolate is salad!
Van cacao wordt inderdaad chocolade gemaakt. Maar om te weten wat je eet, zul je eerst wat meer ‘inside information’ moeten hebben over jouw chocoladereep.
Van cacaoboom tot chocolade
Een cacaoboom levert zo’n 30-40 vruchten per jaar. In deze vruchten liggen zo’n 40-50 cacaobonen. De meloenachtige vruchten worden na het oogsten geopend. De vruchten worden zorgvuldig open gesneden en de cacaobonen worden uit het vruchtvlees verwijderd. Het vruchtvlees dat nog rondom de cacaobonen zit zorgt voor een natuurlijk gistingsproces.
Tijdens dit fermentatieproces veranderen de bonen van paars naar roodbruin.Het totale gistingsproces duurt zo’n 5-7 dagen en is belangrijk voor het uiteindelijke aroma van de cacao. Na dit proces worden de bonen gedroogd. Het beste is uiteraard natuurlijke droging, in de warme tropische zon.
Bovenstaande is pas het begin in het productieproces. De cacaobonen worden nog gebrand, gezeefd, gemalen en tijdens het persen wordt de cacaoboter gescheiden van het cacaopoeder. Uiteindelijk komt zowel een deel van de cacaopoeder als de cacaoboter weer in de chocolade terecht.
Het recept om zelf chocolade maken!
Wat heb je nodig?
Voor 400 gram chocolade
150 gram cacaoboter
100 gram rauwe cacaopoeder
30 gram kokosvet
2 el kokosbloesemsuiker (optioneel ahornsiroop of honing)
snufje zout
geroosterde hazelnoten
Tip: maal de kokosbloesemsuiker in een koffiemolentje wat fijner. Zo lost het beter op in het chocolademengsel.
Tip: vervang de cacaoboter eens door santen. Stukken goedkoper en minstens zo lekker.
Tip: cacaoboter koop je bij de grotere (biologische) supermarkt. Albert Heijn heeft het tegenwoordig ook in het assortiment!
Je kunt de meest wilde combinaties maken. Naast noten en gedroogde
vruchten kun je ook kruiden, specerijen en zelfs grof zeezout toevoegen.
Hoe maak je het?
- Smelt de cacaoboter en het kokosvet au bain marie.
- Ik kook eerst het water, dan zet ik het pannetje pas in het warme water. Dit duurt iets langer, maar dan weet ik zeker dat de temperatuur niet te hoog wordt.
- Laat het gesmolten mengsel even afkoelen tot het lauwwarm is.
- Roer vervolgens de cacaopoeder en zoetmiddel naar keuze erdoor heen.
- Goed mengen, zeker bij de kokosbloesemsuiker.
- Voeg je vulling naar keuze toe. Goed mengen.
- Giet je mengsel in een ondiepe ovenschaal of losse vormpjes.
- De dikte is zo rond de 1-2 cm.
- Laat de chocolade in een half uurtje opstijven in de vriezer.
- Bewaar de chocolade die je niet opeet in de koelkast.
Enjoy!
Wat is jouw favoriete smaak chocolade? Ga jij voor puur of blijft een reep Tony’s ook jouw guilty pleasure?
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’