Zelf chocolade maken is easy peasy!

zelf chocolade maken

Mirjam Blanken

11 oktober 2016


Zelf chocolade maken is easy peasy!

I confess… Ik vind Tony Chocolonely karamel zeezout onwijs lekker. Totdat ik met een suikerdip bijna comateus op de bank zit. Bovendien ondergaat de ‘supermarktchocolade’ nog flink wat processen voor het in een papiertje wordt gewikkeld. Vergeet ook niet alle toevoegingen zoals melk(poeder), geraffineerde suiker en kunstmatige kleur-geur- en smaakstoffen. 

Met onderstaand recept ga je back to basic. Je brengt de rauwe cacaopoeder weer samen met de cacaoboter. Let wel op dat je rauwe cacaopoeder gebruikt. Deze is niet hoog verhit geweest en heeft dus nog flink wat voedingsstoffen. Je voegt nog wat kokosvet toe, snufje zout en wat zoetmiddel naar keuze. Ik heb inmiddels een voorraadje aangelegd. Met dit recept maak je namelijk bijna een halve kilo chocolade! Zo zie je maar: zelf chocolade maken is easy peasy!

Chocolate comes from cacaobeans, they grow on a tree, which makes it a plant, chocolate is salad!

Van cacao wordt inderdaad chocolade gemaakt. Maar om te weten wat je eet, zul je eerst wat meer ‘inside information’ moeten hebben over jouw chocoladereep.

Van cacaoboom tot chocolade

zelf chocolade maken

Een cacaoboom levert zo’n 30-40 vruchten per jaar. In deze vruchten liggen zo’n 40-50 cacaobonen. De meloenachtige vruchten worden na het oogsten geopend. De vruchten worden zorgvuldig open gesneden en de cacaobonen worden uit het vruchtvlees verwijderd. Het vruchtvlees dat nog rondom de cacaobonen zit zorgt voor een natuurlijk gistingsproces.

Tijdens dit fermentatieproces veranderen de bonen van paars naar roodbruin.Het totale gistingsproces duurt zo’n 5-7 dagen en is belangrijk voor het uiteindelijke aroma van de cacao. Na dit proces worden de bonen gedroogd. Het beste is uiteraard natuurlijke droging, in de warme tropische zon.

Bovenstaande is pas het begin in het productieproces. De cacaobonen worden nog gebrand, gezeefd, gemalen en tijdens het persen wordt de cacaoboter gescheiden van het cacaopoeder. Uiteindelijk komt zowel een deel van de cacaopoeder als de cacaoboter weer in de chocolade terecht.

Het recept om zelf chocolade maken!

Zelf chocolade maken

Wat heb je nodig?

Voor 400 gram chocolade

150 gram cacaoboter
100 gram rauwe cacaopoeder
30 gram kokosvet
2 el kokosbloesemsuiker (optioneel ahornsiroop of honing)
snufje zout
geroosterde hazelnoten

Tip: maal de kokosbloesemsuiker in een koffiemolentje wat fijner. Zo lost het beter op in het chocolademengsel.

Tip: vervang de cacaoboter eens door santen. Stukken goedkoper en minstens zo lekker.

Tip: cacaoboter koop je bij de grotere (biologische) supermarkt. Albert Heijn heeft het tegenwoordig ook in het assortiment!

Je kunt de meest wilde combinaties maken. Naast noten en gedroogde
vruchten kun je ook kruiden, specerijen en zelfs grof zeezout toevoegen.

Hoe maak je het?

  1. Smelt de cacaoboter en het kokosvet au bain marie.
  2. Ik kook eerst het water, dan zet ik het pannetje pas in het warme water. Dit duurt iets langer, maar dan weet ik zeker dat de temperatuur niet te hoog wordt.
  3. Laat het gesmolten mengsel even afkoelen tot het lauwwarm is.
  4. Roer vervolgens de cacaopoeder en zoetmiddel naar keuze erdoor heen.
  5. Goed mengen, zeker bij de kokosbloesemsuiker.
  6. Voeg je vulling naar keuze toe. Goed mengen.
  7. Giet je mengsel in een ondiepe ovenschaal of losse vormpjes.
  8. De dikte is zo rond de 1-2 cm.
  9. Laat de chocolade in een half uurtje opstijven in de vriezer.
  10. Bewaar de chocolade die je niet opeet in de koelkast.

Enjoy!

Wat is jouw favoriete smaak chocolade? Ga jij voor puur of blijft een reep Tony’s ook jouw guilty pleasure?

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

22 Reacties

  1. Hmmmm, maar, wat als je geen cacaoboter in huis hebt en je het NU wilt maken…. Kun je dit vervangen door iets anders? 🙂

  2. Hoi Lian,
    Cacaoboter is toch wel essentieel voor dit recept. Er zijn wel recepten zonder cacaoboter, maar die zijn tot op heden altijd mislukt bij mij.
    Grts Mirjam

  3. Ik kon niet op je antwoord wachten en ben zo eigenwijs als ik ben toch aan de slag gegaan zonder cacao boter, maar met santen! Dit is ook gelukt! Zelfde hoeveelheid. Errug lekker!! 🙂

  4. Wat goed! Ga ik ook nog eens proberen dan. Is waarschijnlijk ook goedkoper 😉

  5. Is kokosvet gewoon kokosolie?
    Vrgr Elja

  6. in sante zit toch garnalen verwerkt? waar kan je cacaoboter kopen?

  7. Santen is volgens mij 100% plantaardig. Cacaoboter wordt verkocht bij grotere supermarkten en natuurvoedingswinkels.

  8. Beste Mirjam, elke week maak ik zelf pure chocolade. Alleen heb ik deze keer ipv kokoscream nu een keer kokosmelk gebruikt, en heb nu chocopasta ipv chocoladereep. Smaak als zeker goed.

  9. Wat goed! Dat is wel een hele handige manier om zelf chocoladepasta te maken!
    Liefs Mirjam

  10. Beste Mirjam,
    ik heb de chocolade volgens recept gemaakt: vond het iets te vet….en misschien iets te veel cacao gebruikt….kan ik het nu weer omsmelten? ik wil er ook meer noten bijdoen en misschien wat rozijnen….

    vriendelijke groet Therese

  11. Hallo Mirjam,
    Hoelang kan je de zelfgemaakte chocolade bewaren?

  12. Met zoute roomboter, heerlijk!

  13. Zo kom ik nog steeds niet van mijn chocolade 🍫- verslaving af…
    Ondertussen al bijna anderhalve kilo cacaoboter verbruikt (in minder dan een maand tijd…) 🤫

  14. Dit is echt mijn favoriete en het beste recept om pure chocolade te maken! Nu wil ik proberen om melk chocolade te maken, zou ik gewoon melkpoeder aan het recept kunnen toevoegen of zou ik het beste dan wat minder cacaopoeder kunnen proberen?

  15. bij mij mengt de cacao niet met het boter/kokosvet mengsel. Althans eenmaal uit de vriezer ligt het cacao op de bodem en drijft de rest

  16. Bedankt voor het recept! Ga het zeker proberen 🙂

  17. Super leuk recept, thank you!

  18. hoi ik heb je recept geprobeerd maar bij het hard worden in de koelkast is er een duidelijk verschil tussen de chocolade en de cacao boter/kokosvet. Enig idee hoe ik dit kan voorkomen?

  19. Wat een heerlijkheid!

  20. Een heerlijk resept! Ik laat de kokosvet verving ik door lobbiggeklopte slagroom. Daarnaast 2 eetlepels pindakaas.mmmmm

  21. Ik heb deze bonbons nu al een paar keer gemaakt, zo lekker😊😋
    Wel gebruik ik iets mi der kokos vet en meer noten.
    Zo genieten hiervan.
    Elke dag een stukje bij de koffie.

Trackbacks/Pingbacks

  1. 15 leuke cadeau ideeën voor zus - LOISIR.nl Inspiratieblog - […] Van alle cadeau ideeën voor zus uit deze lijst is dit verreweg de minst originele tip. Maar waarom dan…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This