Zelf gezonde pindasaus maken
Deze pindasaus is heerlijk! Pindasaus uit een bakje mijdt ik al flink wat lichtjaren. Niet alleen vanwege de toevoegingen, maar voornamelijk omdat ik deze nogal smakeloos vind. Deze pindasaus maak ik van scratch af aan met pinda’s, maar je kunt natuurlijk ook aan de slag met een pot pindakaas. Zelf gezonde pindasaus maken, wat wil je nog meer?
Deze pindasaus is heerlijk bij Indonesische gado gado. Het recept vind je hier.
Trassie, beter bekend als gefermenteerde garnalenpasta stinkt enorm, maar is onmisbaar in een smaakvolle homemade pindasaus. Even neus dicht en doorzetten, na bereiding is de ‘vislucht’ verdwenen en blijft er een smaakvolle, authentieke Indonesische saus over. Trassi is verkrijgbaar in de grotere supermarkten en bij de toko. Die van de toko stinken overigens nog meer.
Wat heb je nodig?
1/2 tl garnalenpasta (1 klontje trassie)
2 teentjes knoflook
2 kleine rode pepertjes, in stukjes gesneden
1-2 el limoensap
2-3 tl fried sjalotjes
1 el kokospalmsuiker
2 el ketjap manis
1/4 middelgrote tomaat in stukjes gesneden
150 gr ongezouten geroosterde pinda’s
3 el water*
zeezout
sesamolie
*Wil je een wat zoetere saus? Voeg dan in plaats van water 3 eetlepels kokosmelk toe.
Tip! Vind je de pindasaus te pittig naar je smaak? Dan kun je de saus wat minder spicy maken door extra ketjap manis.
blender
Zo ga je te werk
- Verhit de sesamolie in een koekenpan. Fruit de sjalotjes samen met de uitknepen knoflookteentjes.
- Verkruimel de trassie en verhit dit 2 minuutjes mee in de koekenpan.
- Pak nu je blender (of keukenmachine) erbij. Maal het sjalot-knoflook-trassie mengsel samen met de palmsuiker, de ketjap manis en de rode pepertjes tot een egaal sausje.
- Voeg eventueel wat water toe om de pindasaus wat vloeibaarder te krijgen.
- Voeg nu de pinda’s, de tomaat, het water (of kokosmelk), de limoensap en een snuf zout toe.
- Wanneer je een egale pindasaus hebt kun je deze eventueel nog even verwarmen. Even proeven is slim, zo kun je de smaak nog wat aanpassen. En vind je de pindasaus te dik? Dan voeg je gewoon wat extra water of kokosmelk toe.
Enjoy!
Wat vinden jullie van dit recept voor gezonde pindasaus? Laat het ons weten in de comments. Vinden we leuk!