Zelf pepernoten maken

Zelf pepernoten maken

Mirjam Blanken

19 oktober 2015


Zelf pepernoten maken

De winkels liggen weer vol met pepernoten en ander snoepgoed voor de komst en verjaardag van de Goedheilig man, Sinterklaas. Heel leuk en gezellig, het vooruitzicht van pakjesavond! Deze periode vind ik altijd weer erg gezellig en ik kijk dan ook erg uit naar de decembermaand! Maar dat betekent dus ook dat kinderen vroeg in een rollercoaster van verleidingen komen. Al maanden voor het heerlijke avondje kunnen ze smeken om al het lekkers wat ze zien liggen in de winkels. Zelf pepernoten maken is dan een goed idee!

De zoete verleiding

Super lekker natuurlijk, al die lekkernijen maar deze zitten helaas bomvol suikers en bevatten vaak ook nog eens veel onnatuurlijke hulpstoffen… En dat is niet echt bevorderlijk voor de gezondheid van kinderen! Maar hoe lastig is het om al die verleidingen te weerstaan voor een kind, tijdens deze periode!? Voor volwassenen is dat zelfs al lastig.. Laat staan voor kinderen. Kinderen hebben vaak het besef nog niet van de lange termijneffecten van teveel suiker en onnatuurlijke hulpstoffen. Dus als volwassenen, zijn wij diegenen die kinderen daar voor kunnen behoeden.

Als ouder wil je ook niet elke keer de boosdoener zijn maar tegelijkertijd wil jij je kind natuurlijk het allerbeste geven.. En dat is voeding zonder geraffineerde suikers, kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Al deze toevoegingen van geraffineerde suikers en E-nummers kunnen namelijk negatieve bijwerkingen hebben op je kind. Ze kunnen zorgen voor hyperactiviteit, overgewicht, stemmingswisselingen, hoofdpijn, pieken in de bloedsuikerspiegel, tandbederf, etc.

Homemade pepernoten

Om toch niet elke keer nee te hoeven verkopen en je kind teleur te moeten stellen, kun je vanaf nu een gezonder alternatief aanbieden. Deze heerlijke pepernoten zijn glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. Daarbij is het ook nog eens heel leuk en gezellig om deze pepernoten samen met je kind(eren) te maken!

Zelf pepernoten maken

Wat heb je nodig?

60 gram (glutenvrije) havermeel
40 gram amandelmeel
50 gram kokosolie of roomboter (of 25 gram kokosolie en 25 gram roomboter)
4 theelepels speculaaskruiden
3 – 4 eetlepels ahornsiroop of kokosbloesemsuiker
2 eetlepels pindakaas, tahin, amandelpasta of andere notenpasta (ongezoet)
snufje zout
optioneel: wat sinaasappelrasp

Hoe ga je te werk?

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Smelt roomboter en/of kokosolie op laag vuur in een pannetje.
  3. Doe het haver- en amandelmeel in een mengkom.
  4. Voeg daar de gesmolten roomboter en/of kokosolie, notenpasta, ahornsiroop/kokosbloesemsuiker, snufje zout en speculaaskruiden aan toe.
  5. Meng het meel goed door elkaar. Kneed het mengsel lekker met je handen door elkaar tot een deeg.
  6. Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Maak met je handen pepernoten van het deeg.
  7. Bak de glutenvrije pepernoten voor 12 tot 15 minuten in de oven.

Enjoy!

Liefs Ilse
www.slimpure.nl

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

  1. Hey wat leuk om er pindakaas & sinaasappelrasp in te doen! Ben reuze benieuwd hoe dat zal smaken 🙂

  2. Mmh, super lekker!! Bedankt om dit recept te delen. Van smaak vind ik de koekjes heerlijk, enkel vallen ze wel uit elkaar bij mij. Niet omdat ze te droog zijn, integendeel, ze zijn net heel smeuïg waardoor het deeg nogal nat blijft. No worries, ik heb ze zo met heel veel smaak opgegeten, maar vroeg me af wat ik verkeerd doe? Groetjes!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This