Zelf suikervrije mosterd maken
Helaas, onze vakantie zit er alweer op. Na twee heerlijke weken in het zuiden van Frankrijk, begint maandag voor ons het gewone leven weer. Maar de zomervakantie duurt nog even, dus ik ga nog even lekker door met mijn campingrecepten! Wij eten graag mosterd. Bij ons vlees, als basis van een sausje of bij onze groeten. De grove mosterd, met de hele pitjes er in, vinden wij het lekkerst. Hierbij het recept om zelf suikervrije mosterd te maken!
Wat heb je nodig?
voor ongeveer 200ml
30 gram bruin mosterdzaad
30 gram geel mosterdzaad
150 ml azijn naar keuze
1 theelepel kurkuma
een klein snufje zout
Eventueel: 1 theelepel ahornsiroop of 1 theelepel kokosbloesemsuiker
Zo ga je te werk
- Doe de mosterdzaden in een kom, en overgiet deze met de azijn. Laat deze minstens 24 uur, maar liever tegen de 36 uur op kamertemperatuur weken.
- Haal voor een grove mosterd twee eetlepels zaadjes uit de kom en bewaar ze voor later
- Voeg de kurkuma en het zout toe.
- Maal met de staafmixer de zaadjes tot een egale massa.
- Spatel de overgebleven zaadjes door de mosterd.
- Schep de mosterd in een gesteriliseerd potje.
- Laat de mosterd ongeveer drie dagen open rijpen. Het beste maak je gebruik van een gaasje of een theedoek, om eventuele vliegjes op afstand te houden
- Na drie dagen is de mosterd klaar voor gebruik.
De soort azijn die je toevoegt, bepaald de smaak van je mosterd. Ga je voor gewone azijn, zal de mosterd wat sterker zijn dan wanneer je appelazijn, witte wijnazijn of een andere fruitige azijn gebruikt. Of maak de mosterd eens met kriekbier of blond bier, dit geeft een wat diepere smaak aan de mosterd, maar is zeker zo lekker! Is de mosterd na drie dagen te zwaar van smaak, kan je een theelepel kokosbloesemsuiker of ahornsiroop door de mosterd roeren om het wat milder te maken.
Geniet ervan!
Liefs, Nicky
0 reacties