Regelmatig gebruik ik in mijn recepten vanille-extract. Vanille-extract koop je in de natuurvoedingswinkel of online bij bijvoorbeeld Puur Mieke. Je betaalt dan al snel voor een flesje van 60ml ongeveer 5 tot 7 euro. Bovendien kom ik nogal eens vanille-extract tegen waar suiker aan toegevoegd is of een extract van vanillebonen gebruikt wordt. Goedkoper en puurder is dus om zelf je vanille-extract te maken!
Vanille-extract of vanille aroma?
Verwar vanille-extract niet met vanille aroma wat je voor minder dan een euro kunt krijgen in de supermarkt. Vanille aroma bevat synthetische kleurstof en aroma’s. Deze laatste genaamd vanilline is een synthetische stof met de geur en smaak van vanille.
Vanille-extract daarentegen is een natuurlijk product zonder toevoegingen. Hiervoor gebruik je enkel een oplossing van alcohol (minimaal 35%) en vanillepeulen (vanillestokjes). Deze laat je minimaal 2 maanden weken. Je zult zien dat je vanille-extract steeds een donkerdere kleur krijgt.
Wat heb je nodig?
voor 350 ml
1 fles absolut vodka van 350 ml, prijs 9,99 (Gall & Gall)
4-5 (biologische) vanillestokjes
Zo ga je te werk
- Snijd de vanillestokjes over de lengte open en doe ze in de fles met sterke drank.
- Schud de fles even goed.
- Bewaar het vanille-extract op een koele, donkere plaats.
- Schud de fles wekelijks even goed.
- Doe dit voor minimaal 6-8 weken. Hierna kun je het vanille-extract gaan gebruiken!
Hoelang is dit dan houdbaar?
En in hoeverre is de alcohol schadelijk…?
(Ik ben nierpatiënt)
Groetjes!
dat is een lekkere oplossing voor sterke drank die ik nog heb staan en eigenlijk nooit meer drink 😉
bedankt voor de tip! *zet gelijk vanille stokjes op boodschappenlijstje*
Wist je trouwens dat je etherische olie ook kunt culinair kunt gebruiken? Heb ik pas een leuke en smakelijke info middag over gehad. Ik heb het dan wel over een goeie kwaliteit die vers is he 🙂 bv van Chi. Die hebben vast ook vanille. En nog allerlei anderen die als smakelijke en verantwoorde smaakmaker gebruikt kunnen worden. t is wel heel geconcentreerd, dus je hebt maar heel weinig nodig
werkt perfect: heb een aantal verschillende extracten gemaakt en gebruik het geregeld. Ze staan al een paar maanden te trekken en door de alcohol bederft het niet. Ik heb het gemaakt van koffiebonen, amandel, citroenschil, vanille, kaneel en muntblaadjes.
Dat is ook een goed idee, Bianca. Bedankt voor de aanvulling. Gebruik je dit vanille-extract dan gewoon in baksels?
dat ziet er goed uit. bedankt!:)