Zo maak je een artisjok klaar!
Een artisjok is een distelachtige en eigenlijk een eetbare bloem in knop. Het wordt gegeten als groente en is vergelijkbaar met broccoli. Deze bloemknoppen bestaan uit heel veel kleine blaadjes die om het artisjokhart (de bloembodem) heen gevouwen zijn. Op deze bodem groeit het zogeheten ‘hooi’. Wanneer je een artisjok door laat groeien groeit vanuit dit ‘hooi’ een prachtige paarse bloem. Maar aangezien een bloeiende artisjok niet meer eetbaar is zien we dit eigenlijk nooit.
Verse Spaanse artisjok is verkrijgbaar van januari tot mei. Je vindt ze in de supermarkt, bij de groenteboer of op de markt. Een verse artisjok is stevig en de buitenste bladeren zien er fris en glanzend uit. Let er ook op dat de dikke, vlezige blaadjes dicht op elkaar gevouwen zitten.
Gezondheidsvoordelen
Cynara scolymus (artisjokken-extract) heeft een stimulerend effect op de spijsvertering, waaronder de productie van gal. Het kan onder andere ingezet worden bij brandend maagzuur, constipatie, diarree en vermindert een opgeblazen gevoel. Bovendien stimuleert het ook de leverfuncties. De verbeterde galfunctie en leverfunctie zijn de reden dat je artisjok ook als voedingssupplement kunt vinden. Ook thee van artisjok heeft deze gezondheidsvoordelen.
Wist je dat je niet alleen het smaakvolle artisjokhart kun je eten, maar ook in de bladeren?
Zo maak je een artisjok klaar!
- Verwijder de steel en de hardste bladeren aan de onderkant van de artisjokken.
- Was de artisjokken. Leg ze in een pan met ruim water. Voeg wat zout toe.
- Snijd de citroen in 4 stukken en voeg deze partjes toe aan het water.
- Kook de artisjokken afhankelijk van de grootte in ongeveer 45-60 minuten gaar. Een kleine artisjok is in 20 minuten al gaar.
- Laat het deksel tijdens het koken op de pan. Ze zijn goed gaar wanneer je de bladeren makkelijk los kunt trekken.
- Laat de artisjokken vervolgens afkoelen en let bovendien op bij het afgieten. Er kan namelijk heet water achterblijven. Even ondersteboven in een vergiet zetten is een handige oplossing.
En zo eet je een artisjok!
- Trek de bladeren een voor een van de artisjok. Dip de onderkant van de buitenste bladeren in een sausje en schraap met je tanden het vlezige, zachte deel eraf.
- De artisjokbodem kun je ook eten. Hiervoor verwijder je de harde kern. Haal ook ‘de draadjes’ (het hooi) er van af. Deze schraap je gemakkelijk van de bodem met een lepel.
Heerlijk met een dipsaus van aioli of homemade mayonaise!
Enjoy!
Hoe eet jij artisjok het liefst? Laat het ons weten in de comments!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Lekker. De steel kun je ook eten, eerst goed schillen en mee koken 🙂
Blijft de steel niet heel hard? Net als bij broccoli? Ik ga het gewoon een keer proberen. Bedankt voor de tip!
Ik doe ook altijd nog wat citroensap bij in het kookwater. Stond in het eerste recept dat ik ooit gebruikt heb voor artisjokken. Heeft volgens mij niet echt effect op de smaak, maar schijnt te helpen tegen het bruin worden.
En ik vind ze het lekkerst met een zelfgemaakte vinagrette van goede olijfolie en azijn.