Zoete aardappel chips uit de oven
Ik ben dol op zoete aardappel! Lekkere en biologische zoete aardappel chips heb ik nog niet kunnen vinden. Ik vind kant-en-klare chips van groene vaak nogal een muffig smaakje hebben. Tijd om zelf de keuken in te duiken dus! Ik maakte de chips in de oven. Het grootste voordeel? Zo kun je zelf kruiden toevoegen voor het bakken. Overigens wordt de chips in de frituurpan echt knapperiger. Maar dit heb ik opgelost door de chips wat langer op een lage temperatuur te bakken. Bovendien heb ik een eetlepel gesmolten kokosolie gebruikt en ervoor gezorgd dat alle chipjes helemaal bedekt waren met olie.
Ook sneed ik de chips heel dun met behulp van een mandoline. Met de hand krijg je dit echt niet voor elkaar namelijk. Ik weet dat sommige mensen zweren bij een kaasschaaf, maar om een lang verhaal kort te maken: ik ben al sinds mijn jonge jaren in gevecht met kaasschaven. Althans, mijn vingertopjes. Een mandoline is voor mij dus een uitkomst (understatement).
Heb je meer zin in zoete aardappel friet? Het recept vind je hier!
Wat heb je nodig?
voor 50 gram zoete aardappel chips
1 middelgrote grote oranje biologische zoete aardappel
1 el kokosolie
peper en zout naar smaak
optioneel: paprikapoeder zodat je homemade paprikachips maakt!
mandoline
bakpapier
bakplaat
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Je hoeft de zoete aardappels niet te schillen. Even schoonboenen is voldoende.
- Vervolgens snijd je de zoete aardappel met behulp van een mandoline in dunne plakjes.
- Smelt de kokosolie au bain marie.
- Doe de plakjes aardappel in een kom en giet de gesmolten kokosolie erover. Even goed husselen tot alle plakjes bedekt zijn met een laagje olie.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg de zoete aardappel plakjes hierop en bestrooi met wat zout, peper en kruiden naar smaak.
- Bak de chips in zo’n 15-20 minuten knapperig. Let wel op: elke oven is weer anders. Wil je zeker weten dat jouw chips niet aanbrandt check dan af en toe eventjes hoe het ervoor staat.
- Laat de chips eventjes afkoelen voordat je aanvalt. Je kunt de chips ongeveer een dag bewaren in een goed afgesloten bakje. Ze worden hoe dan ook wel wat minder knapperig hierdoor.
Enjoy!
Chips van groente! Ik vind rode bieten chips en gewone homemade chips van aardappel ook erg lekker. Welke is jouw favoriet?
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’