Zoete aardappel stamppot met geroosterde spruitjes
Deze zoete aardappel stamppot met geroosterde spruitjes is heerlijk! Nu val ik in de categorie alleseter. Volgens mijn moeder at ik eerder gebakken champignons dan een fruithapje. Ik vraag me af waarom ik pas sinds een paar jaar ‘iets’ met eten ben gaan doen. Het zat er al vroeg in! Eten wat de pot schaft was overigens een van de regels in ons grote gezin. Logisch ook, je kunt niet iedereen plezier als je 6 monden te voeden hebt. Daarnaast mochten wij 1 ding kiezen wat we echt niet lekker vonden en bij hoge uitzondering mochten we dit dan overslaan. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit iets heb overgeslagen…
Om deze stamppot met spruitjes wat smaakvoller (lees: aantrekkelijker) te maken voor de mannen in mijn gezin heb ik de aardappelen vervangen voor zoete aardappelen. En de truc? Honing over de spruitjes! Een heerlijke combinatie met de zachte geitenkaas en walnoten die ik ook in dit recept gebruik.
Variatie is fijn! Heb je dit recept voor zuurkoolstamppot met zoete aardappel al gespot?
Wat heb je nodig?
voor 2-3 personen
500 gr spruitjes
3 middelgrote zoete aardappelen (500 gr), in blokjes gesneden
scheutje plantaardige melk of room
1 el honing
2 el olijfolie
zachte geitenkaas
walnoten
peper en zout
paprikapoeder
oven
koekenpan
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de spruitjes schoon door de harde onderkant eraf te snijden. Snijd grote spruitjes daarna doormidden.
- Bak de spruitjes 5 minuten met de gesneden kant naar beneden samen met een scheutje olijfolie in een koekenpan.
- Doe de gebakken spruitjes vervolgens in een ovenschaal en bak ze in een half uurtje bruin en zacht. Hussel de spruitjes halverwege even goed om.
- Stoom de blokjes zoete aardappel gaar in ongeveer 15 minuten.
- Stamp de zoete aardappel samen met een snuf peper en zout, een scheutje melk of room en wat paprikapoeder tot een romige zoete aardappel puree.
- Haal de spruitjes uit de oven en giet er een eetlepel honing over. Hussel nog even goed door elkaar.
- Doe driekwart van de spruitjes door de zoete aardappel puree. Houd de rest van de geroosterde spruitjes apart voor de garnering.
- Verdeel de zoete aardappel stamppot over de borden en garneer met de spruitjes, wat walnoten en zachte geitenkaas.
Ik ben dol op spruitjes! Zo maakte ik eerder deze honing mosterd spruitjes.
Enjoy!
Wat is jouw favoriete recept met zoete aardappel?
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks