Zuivelvrije panna cotta met mango
Dit feestelijke Italiaanse toetje is de perfecte afsluiter van een heerlijk kerstdiner. Panna cotta betekent letterlijk ‘gekookte room’. In het oorspronkelijke recept gaat dan ook room. En wat met dierlijke room kan, kan ook met plantaardige room. Ik maakte deze zuivelvrije panna cotta met kokosmelk. Mijn favoriete merk is Aroy-D. Deze bevat namelijk het hoogste gehalte aan kokosextract, zo’n 60%. En daarnaast enkel water. In tegenstelling tot veel andere (biologische) merken die hier nog wat E-nummers in de vorm van emulgatoren en stabilisatoren aan toevoegen.
Welke kokosmelk is de beste keus?
Wat heb je nodig?
500 ml kokosmelk (fan van Aroy-D)
2 el honing*
1 el vanille-extract (of 1 vanillepeul)
4 blaadjes gelatine
gepureerde mango (vers of diepvries)
geraspte kokos
ongezouten pistachenootjes
Steelpannetje
Muffinvorm of kleine glaasjes
*Ben je vegan? Of heb je geen honing in huis? Je kunt de honing eventueel ook vervangen door ahornsiroop.
Zo ga je te werk
- Verwarm de kokosmelk in een steelpannetje op laag vuur.
- Voeg de honing en het vanille-extract (of schraap met een mesje het merg uit de vanillepeul) toe en breng dit mengsel zachtjes aan de kook.
- Week ondertussen de gelatineblaadjes zo’n 5 minuten in koud water.
- Neem de kokosmelk van het vuur en laat iets afkoelen.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan het kokosmengsel.
- Los de gelatine al roerend op.
- Wil je hetzelfde effect als op de foto? Dan maak je nu eerst de mango coulis (stap 10). Deze verdeel je over de glaasjes en vul je vervolgens op met panna cotta.
- Andersom kan ook! Verdeel dan het panna cotta mengsel over 4 glaasjes (of muffinvorm).
- Laat de panna cotta minimaal 3-4 opstijven* in de koelkast.
- Je maakt eenvoudig een coulis van mango door de mango te pureren. Eventueel kun je de gepureerde mango nog wat zoeten met honing.
- Giet de coulis van mango over de panna cotta. Gebruik je de muffinvorm? Dan kun je de panna cotta’s voorzichtig uit de vorm duwen. Maak af door er wat kokosrasp en pistachenoten over te strooien.
*Is de panna cotta nog te vloeibaar, laat het dan een nachtje opstijven in de koelkast.
Enjoy!
Duik jij de keuken in om deze zuivelvrije panna cotta te maken? Laat je creaties zien op social media met #eatpurelove of tag @eatpurelove.
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Klinkt heerlijk! Ik heb hem meteen op het menu gezet voor kerst 🙂
Hoi Tarinda,
Goed om te horen! Laat je mij nog weten wat je ervan vond?
Liefs Mirjam
Hallo,
Ik heb vanmiddag het panna cotta recept gemaakt en ipv gelatine,
1 theelepel agar agar, volgens recept, gebruikt. Maar het is nog steeds vloeibaar! Hoe kan dat? Ik ben blij dat ik het eerst uitgeprobeerd heb anders was mijn kerst-dessert mislukt!
Mvrg,
Ria Bakker
Hoi Ria,
Heb je de panna cotta een nacht op laten stijven? Als je de panna cotta in de bakjes giet is het inderdaad vloeibaar. Maar opstijven is dus echt noodzakelijk. Laat je het mij weten?
Liefs Mirjam